Priprema:
U vrelu vodu stavimo ljekovito bilje. Kuhamo jednu minutu i ostavimo neka odstoji 30 minuta. Procijedimo i vratimo na vatru.
U mlinčiću za kavu samljemo 1 čašu brašna od izabrane žitarice. Razmutimo u vodi tako da bude kašasto i zakuhamo.
Kuhamo 20 minuta uz miješanje, a pred kraj kuhanja dodamo začine.
Pospite nasjeckanim lišćem peršina, vlasca, komorača li naribanom mrkvom, peršinom ili celerom.
Priprema VE začina:
Nabavite razno povrće poput mrkve, peršina, celera, korabe, cvjetače, kelja, prokulice, brokule, pasternjaka, poriluka, a možemo dodati i koprivu, stolisnik, dobričicu, srijemuš, list komorača i kopra.
Sve sameljemo u stroju za mljevenje. Dodamo 15 posto morske soli, sve dobro izmiješamo, ostavimo da odstoji 1 sat i stavljamo u čiste i suhe staklenke.
Na vrhu prekrijemo redom soli i poklopimo. Čuvamo u smočnici.
Ovako pripremljeno može trajati i godinu dana. Poslije otvaranja čuvamo u hladnjaku.