Uskršnji stol nije potpun bez pisanica u raznim bojama, iako mnogi posežu za umjetnim bojama kako bi uštedjeli vrijeme. Međutim, takve boje mogu biti prepune aditiva koji ulaze u jaje ako ljuska pukne kod kuhanja.
Iako glase kao sigurne za konzumaciju, jaja je bolje obojati pomoću povrća i drugih namirnica. Čak ako i tada ljuska pukne, jaja možete slobodno jesti.
Crvenkasto-smeđa boja
Najpoznatija tehnika prirodnog bojanja je ljuskama luka koje jajima daju crvenkasto-smeđu boju. Ako želite nešto intenzivniju crvenu, u vodu s ljuskama dodajte žlicu octa.
Žuta boja
U košaricama je jako lijepo vidjeti jaja okupana suncem, a žutu boju možete postići kurkumom. Pomiješajte pola žličice začina s malo vode te tu smjesu dodajte većoj količini vode u kojoj se kuhaju jaja. U vodu dodajte malo bijelog octa i to je to.
Zelena boja
Zelenu boju jajima daje zeleno lisnato povrće poput peršina, špinata ili koprive. Grubo nasjeckajte špinat i kuhajte ga zajedno s jajima.
Ružičasta boja
Da, da, jaja mogu biti i ružičasta i to od cikle. Izrežite je na komade, dodajte je u pola litre vode s dvije žlice octa.
Plava boja
Plava boja jaja dobiva se pomoću crvenog kupusa. Narežite ga, prokuhajte i u toj vodi kuhajte jaja.
Boja lavande
Želite li jaja divne boje lavande, uronite ih u šalicu sa sokom grejpa kojem ste dodali žlicu bijelog octa i ostavite neko vrijeme. Jaja, naravno, prethodno skuhajte.
Ljubičasta boja
Ljubičastu boju jajima daje crno vino, a intenzivnija je ako su jaja bijela. Kuhajte ih u vinu desetak minuta te pustite da se dobro osuše.
Kul tehnika bojanja jaja
Ako ipak želite jaja obojati što je brže moguće, probajte jednu vrlo simpatičnu tehniku. Uključuje jestive boje i rižu, a postupak je sljedeći: U plastičnu čašu stavite rižu, nakapajte je željenom bojom te unutra stavite jaje. Laganim pokretima tresite čašu dok ne oslikate cijelo jaje. Rezultat će vas oduševiti!
Evo i videa: