JELO BEZ KOJEG NE MOGU PROĆI BLAGDANI: /

Ribafish nam je otkrio svoj recept za sarmu šampiona

Image
Foto: Shutterstock

Ribafish je s nama podijelio recept za savršenu sarmu

25.11.2020.
13:14
Shutterstock
VOYO logo

Blagdani su blizu a s njima i božićno izdanje RTL-ova kulinarskog showa "Tri, dva, jedan - ho, ho, ho!" koje gledatelji mogu očekivati uskoro na RTL-u! Kuhanje je umjetnost, a dobar kuhar ne samo da posjeduje ogromno znanje o najukusnijim receptima na svijetu, već zna i učinkovito složiti svaki sastojak. Saznali smo Ribafishev recept za savršenu sarmu.

Sastojci:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

1 glava kupusa

½ kg narezanog zelja

Tekst se nastavlja ispod oglasa

¾ kg suhog mesa po želji (špek, rebra, kobase, buncek)

¾ kg mljevene svinjetine od plećke

100 g svinjske masti

100 g špeka

Tekst se nastavlja ispod oglasa

100 g riže

2 glavice luka

Tekst se nastavlja ispod oglasa

4 režnja češnjaka

2 lovorova lista

Sol, papar

Slatka i ljuta mljevena paprika

Tekst se nastavlja ispod oglasa

1 l bijelog vina

1 l mineralne

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za savršenu sarmu trebate biti dobre volje jer priprema traje poprilično dugo. Zato odmah uključite muziku koju volite i natočite si lagani gemišt. U mom slučaju sarmu bi bilo najbolje raditi u dvoje pa da podijelite posao i gemišt, ali ni solo nije neka znanost. Prvo se oguli kupus pazeći da listovi zadrže formu i nemaju previše rupa, onda se listovi properu ako ne volite kiselu sarmu, dakle ne, i nožem stanje korijeni koji u protivnom znaju ostati pretvrdi i iritirati. Ostatak kupusa nakon odvojenih cca dvadesetak listova se sitno nareže i čuva za kasnije.

Suho meso se još prije stavi kuhati u posebnu posudu, a voda se ne baca. Mljeveno meso se sa sitno narezanim špekom baci na luk i češnjak dok ne poprimi boju i makne s vatre. Riža se pročisti, ispere i zacakli na svinjskoj masti, i onda ubaci u mesnu smjesu, u koju neki ubace i jaje.

Natočite si gemišt i povucite dva dooobra gutljaja jer će vam ruke biti zamazane dok motate sarme. U veeelikom, najvećem loncu na dno razmažite svinjsku mast pa na nju i posteljicu od narezanog kupusa, da pokrije dno. Na to slažete naizmjenično red sarmi, red mesa, red kupusa i tako do vrha, dolijete vode i vode od kuhanja mesa (ako nije premasna ni preslana) i dolijevate tijekom kuhanja, jer sarma uvijek mora piti, baš kao i vi. Dosolite, popaprite, ubacite i malo konzerve paradajza po želji te lovorove listove.

Kuha se dobrih sat i pol do tri sata, ovisno što gledate na televizoru, pišete, zakrmite ili jednostavno odete dokrajčiti vino. Uz sarmu najbolje ide pire krumpir, gnječen, ne miksan, friški kruh i mamurluk koji ništa ne liječi kao sarma. Dobar vam tek!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
fnc 20
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo