U posudu najprije ulijte 3 dl hladne vode, zatim stavite dvije i pol žlice jabučnog octa, jednu jušnu žlicu limunova soka i žlicu sode bikarbone koju ste kupili u ljekarni.
Sve dobro promiješajte i onda u to stavite vaše voće i povrće da odstoji kojih 15-20 minuta. Onda ga dobro isperite.
Naranče i limun u toj vodi možete ostaviti i tijekom noći. piše Slobodna Dalmacija.
A nakon što ste ih detoksificirali, evo i kako ih upotrijebiti:
1. Kora od grejpa
Kora od grejpfruta je jestiva, a pomaže u tjeranju lošeg mirisa i komaraca. Napitak od kore grejpfruta može smanjiti sluz u organizmu, pomoći radu probavnog sustava i smirti astmu.
Samo komad korice u kuhinjskom ormariću ili hladnjaku apsorbirat će loš miris. Unutrašnjii sloj kore grejpfruta osušite na zraku, pospremite u vrećice s rupicama te stavite u ormar. Ovim ćete otjerati nepoželjne insekte.
2. Kora od jabuka
Kora od jabuka ie bogat izvor topljivih i netopljivih vlakana, prepuna vitamina A i C, kao i mnogih važnih minerala. Napitak od kore jabuka može ublažiti prekomjerno izlučivanje želučanih kiselina i sluzi.
3. Kora od krušaka
Plod u Zvečanju je mješanac kruške i jabuke
Kora od krušaka ima visoku medicinsku vrijenost. Može ublažiti proljev, povoljno djelovati na pluća, ukloniti 'unutarnju vatru' te pomoći u proizvodnji sline, čak bolje od samog ploda.
4. Kora od lubenice
Kora od lubenica može ukloniti unutarnju vrućinu, donijeti veliko olakšanje u vrućim danima, čak bolje od sočnog mesa lubenice. Bogata je vitaminima, osobito nijancinom (B3), organskim kiselinama, kalcijem, fosforom, željezom i još nizom minerala.
5. Kora od naranče, limuna i ostalih cistrusa
Kora svakog citrusa iznimno je bogata vitaminomcC te od nje možete napraviti domaći vitamin c u prahu, učinkovitiji od brojnih pripravaka koji se mogu kupiti na tržištu. Koru jednostavno ostavite da se potpuno osuši na zraku, sameljite u prah te dnevno popijte jednu žličicu otopljenu u čaši vode. Za ovaj recept ipak se preporuča neprskano voće.
Slobodna Dalmacija/Magazin.hr