JABUKA, KRUŠKA, NARANČA... /

Evo kako očistiti koru od pesticida i pripremiti superzdrave napitke

Image
Foto: Thinkstock

Većina ljudi danas ne jede kore od voćki, iako su mnoge od njih izuzetno hranjive.

24.10.2015.
9:45
Thinkstock
VOYO logo

U posudu najprije ulijte 3 dl hladne vode, zatim stavite dvije i pol žlice jabučnog octa, jednu jušnu žlicu limunova soka i žlicu sode bikarbone koju ste kupili u ljekarni.

Image
DOBRO OBRATITE PAŽNJU: /

Znate li što znače oni brojevi na naljepnicama banana, jabuka...?

Image
DOBRO OBRATITE PAŽNJU: /

Znate li što znače oni brojevi na naljepnicama banana, jabuka...?

Sve dobro promiješajte i onda u to stavite vaše voće i povrće da odstoji kojih 15-20 minuta. Onda ga dobro isperite.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naranče i limun u toj vodi možete ostaviti i tijekom noći. piše Slobodna Dalmacija.

A nakon što ste ih detoksificirali, evo i kako ih upotrijebiti:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

1. Kora od grejpa

Image
Foto: Thinkstock

Kora od grejpfruta je jestiva, a pomaže u tjeranju lošeg mirisa i komaraca. Napitak od kore grejpfruta može smanjiti sluz u organizmu, pomoći radu probavnog sustava i smirti astmu.

Samo komad korice u kuhinjskom ormariću ili hladnjaku apsorbirat će loš miris. Unutrašnjii sloj kore grejpfruta osušite na zraku, pospremite u vrećice s rupicama te stavite u ormar. Ovim ćete otjerati nepoželjne insekte.

2. Kora od jabuka

Kora od jabuka ie bogat izvor topljivih i netopljivih vlakana, prepuna vitamina A i C, kao i mnogih važnih minerala. Napitak od kore jabuka može ublažiti prekomjerno izlučivanje želučanih kiselina i sluzi.

3. Kora od krušaka

Image
Foto: Thinkstock

Plod u Zvečanju je mješanac kruške i jabuke

Kora od krušaka ima visoku medicinsku vrijenost. Može ublažiti proljev, povoljno djelovati na pluća, ukloniti 'unutarnju vatru' te pomoći u proizvodnji sline, čak bolje od samog ploda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

4. Kora od lubenice

Kora od lubenica može ukloniti unutarnju vrućinu, donijeti veliko olakšanje u vrućim danima, čak bolje od sočnog mesa lubenice. Bogata je vitaminima, osobito nijancinom (B3), organskim kiselinama, kalcijem, fosforom, željezom i još nizom minerala.

5. Kora od naranče, limuna i ostalih cistrusa

Image
Foto: Thinkstock

Kora svakog citrusa iznimno je bogata vitaminomcC te od nje možete napraviti domaći vitamin c u prahu, učinkovitiji od brojnih pripravaka koji se mogu kupiti na tržištu. Koru jednostavno ostavite da se potpuno osuši na zraku, sameljite u prah te dnevno popijte jednu žličicu otopljenu u čaši vode. Za ovaj recept ipak se preporuča neprskano voće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slobodna Dalmacija/Magazin.hr

Tekst se nastavlja ispod oglasa
fnc 20
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo