IRONIJA JE U TOME DA IH NAJČEŠĆE TAKO I JEDETE: /

Kombinacije namirnica koje su pogubne za vaše tijelo

Image
Foto: Thinkstock

Zdravlje uvelike ovisi o tome što jedete. Zato je važno da vaš obrok bude ne samo ukusan, već i dobar za vaše tijelo.

4.9.2017.
13:50
Thinkstock
VOYO logo
VOYO logo

Svaki se obrok sastoji od više namirnica koje kombinirate kako biste pokrili dnevne doze svih preporučenih sastojaka koji su potrebni vašemu tijelu. Ponekad je taj spoj dobar, a ponekad nije. Donosimo osam najgorih kombinacija hrane koje biste trebali izbjegavati u širokom luku.

Kakao + mlijeko

Kakao je bogat oksalnom kiselinom, koja blokira apsorpciju kalcija. Kada se kombinira s kalcijem, ova kiselina pridonosi formiranju kristala oksalata, koji su preteški za bubrege. Naravno, jedna šalica vruće čokolade tjedno neće vas ubiti, ali budite oprezni, pogotovo ako imate probleme s bubrezima.

Salata + limun ili ocat

Mnogi vitamini i druge vrijedne hranjive tvari (poput karotenoida) koje se nalaze u povrću i zelenilu zahtijevaju masti za pravilnu apsorpciju. Ako salatu prelijete samo s limunom ili octom, oduzimate si mnogo zdravih elemenata iz nje.

Krastavci i rajčica nikako ne idu zajedno: Upravo ove kombinacije hrane izazvat će vam probavne probleme

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tjestenina sa sirom + rajčica

Tjestenina toliko obiluje ugljikohidratima da se počinje probavljati već u ustima. Rajčice, s druge strane, sadrže kiseline koje, čak i u malim količinama, prekidaju taj proces. To dovodi do ometanja probave škroba. Bjelančevine koje se nalaze u siru također mogu pogoršati ovu situaciju.

Jaja + slanina

Image
Foto: bazzadarambler/Flickr

Ova kombinacija koju svi toliko vole bogata je proteinima, a znanstvenici vjeruju da to baš i nije dobro za zdravlje. Naše tijelo troši mnogo energije za probavu takvih namirnica. Ako pojedete jaja i slaninu za doručak, lišavate se energije koja vam je nužno potrebna na početku dana.

Mekinje + mlijeko

Image
Foto: Thinkstock

Fitinska kiselina koja se nalazi u mekinjama tvori netopive spojeve kada se kombiniraju s kalcijem i magnezijem pa ovi minerali postaju nedostupnima vašemu tijelu. Ova kiselina se također nalazi u pšeničnim pahuljicama i zobenoj kaši, ali u manjim količinama. Zbog toga se ne preporučuje često kombiniranje tih proizvoda s mlijekom. Štoviše, znanstvenici savjetuju da pijete mlijeko odvojeno, i to sat vremena do sat i pol nakon obroka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Žitarice + sok od naranče

Žitarice u kombinaciji sa sokom od naranče, osobito ujutro, neće vam donijeti povećanje energije koju očekujete, ali može uzrokovati nelagodu i težinu u želucu. Kiseline u sokovima od naranče drastično smanjuju aktivnost enzima koji je odgovoran za razbijanje ugljikohidrata. Iz istog razloga, ne preporučuje se kombinirati žitarice s bilo kojim drugim kiselim voćem ili bobicama.

Pizza + gazirani sok

Kombinacija ugljikohidrata, proteina i škroba troši mnogo energije vašeg tijela za probavu. S druge strane, šećer u gaziranom soku usporava taj proces. To rezultira težinom u želucu i osjećajem nadutosti. Osim toga, šećer ne može doći do vaših crijeva, gdje bi se trebao otapati, jer vam je želudac pun. Kombinacija tih čimbenika može dovesti do problema s trbuhom ako je prečesto konzumirate.

Pšenični kruh + džem ili marmelada

Image
Foto: unsplash.com

Rafinirano pšenično brašno u kombinaciji sa slatkim dvostruka je doza ugljikohidrata koji uzrokuju brzo prodiranje glukoze. To će vam pružiti navalu energije za samo kratko vrijeme, nakon čega slijedi iscrpljenost i loše raspoloženje. Još jedan argument protiv ove kombinacije je nemir u vašim crijevima, uzrokovan savezom kvasca i šećera. Obično se ne preporučuje jesti kruh s pekmezom na prazan želudac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
savrseni kandidatkinje
GLEDAJ ODMAH!
VOYO logo