Danas se u mnogim kuharicama mogu naći različiti recepti za filanu papriku, ili točnije rečeno punjenu papriku. Ovo jelo radi se uglavnom u jesensko vrijeme, a odlično je i vrlo zdravo. Neki u nju dodaju krumpir, vina, čak se i mogu raditi bez pravog mesa kako bi se njima mogli osladiti i vegetarijanci.
Recept za filanu papriku
S ovim receptom možete napraviti 4 porcije, a za svu pripremu će vam trebati oko 75 minuta. Izrada je zahtjevna.
Potrebni sastojci:
- 4 velike svježe paprike
- 500 grama mješanog mljevenog mesa
- 1 žlica riže
- 1 jaje
- 1 glavica luka
- 700 mililitara pasirane rajčice
- 1 lovorov list
- 1 žlica sjeckanog peršina
- 3 režnja češnjaka
- sol i papar
- maslinovo ulje
- 2 žlice oštrog brašna
Priprema:
Prvo trebate pripremiti paprike tako da ih operete i izrežete malim nožićem peteljku zajedno s košticama. Cilj je da ostane što manji otvor kako kod kuhanja smjesa ne bi izlazila van.
U zdjeli pomiješajte mljeveno meso, jaje, rižu, sjeckani luk, češnjak, peršin te sol i papar. Kada je smjesa dobro izmiješana (posebno pazite na jaje), njome počnite puniti punjene paprike. Na ulju ispržite dvije žlice oštrog brašna dok ne dođe do svjetlo smeđe boje. Na to dodajte pasiranu rajčicu, vode koliko treba, soli, papra i lovorov list. Ostavite i miješajte dok ne zavrije. U zdjelu dodajte punjenu papriku i prelijte ovim umakom. Poklopite posudu i kuhajte na laganoj vatri oko 45 minuta. Po potrebi podlijevajte vodom kako bi se paprike imale u čemu kuhati.
Vegetarijanske punjene paprike
Za ovo jelo s kojim možete napraviti 6 porcija trebat će vam oko 50 minuta. Odlično je za vegetarijance.
Potrebni sastojci:
- 400 grama pelata
- 500 grama svježih rajčica
- 3 režnja češnjaka
- mala žlica šećera
- korica jednog limuna
- sol i papar
- vegeta
- peršin
- bosiljak
- 3 žlice maslinova ulja
- lovorov list
- malo mljevene crvene paprike
- 1 kilogram paprika
- 5 žlica heljdine kaše
- 2 žlice zobenih pahuljica
- 2 žlice riže
- 50 grama sitno stučenog pistacija
- 1 manji luk
- 3 režnja češnjaka
- 1 žlica kukurme
- jaje
- naribani parmezan
Priprema:
Heljdinu kašu stavite u vodu da se prokuha, a zobene pahuljice namočite u zdjelici vode. Paprike očistite od koštica i peteljki, ali poklopce sačuvajte i operite. Svježe rajčice smiksajte u sjeckalici,
Stavite na maslinovo ulje pirjati češnjak, pelate, svježe rajčice, šećer, sol, papar, vegetu, peršin i lovorov list. Ostavite da se tako krčka. Na to dodajte sjeckanu pistaciju i iscjeckani luk i češnjak. Pržite sve na maslinovom ulju.
Napravite smjesu za punjenje paprika. Dodajte ocijeđenu heljdinu kašu, preprženi luk i češnjak, rižu, zobene pahuljice, pistaciju, žlicu mljevene kukurme, sol, papar i po želji povežite sve s jajetom. Na to naribajte malo parmezana.
Smjesom punite paprike i posložite ih u umak pa zalijte vodom. Stavite toliko vode da sve paprike budu pokrivene. Tako ih kuhajte oko sat i pol na laganoj vatri. Začinite po želji ako je potrebno.
Izradite pire od krumpira i servirajte zajedno.