Đumbir je biljka iz porodice ljiljana, potječe iz južne Azije, a njegov najveći proizvođač je Indija. Poznato je da ga uzgajaju mnoge zemlje: Nigerija, Jamajka, Haiti, Tajvan, Japan, Kina, Egipat, Grčka, Meksiko. Seskviterpenov alkohol đumbiru daje karakteristični blagi miris, a đumbir koji miriše na limun sadrži citral.
Najcjenjeniji je onaj uzgojen na Jamajci koji iako sadrži samo jedan posto eteričnog ulja, jako ga cijene zbog profinjene arome. Također cvjeta prekrasnim cvjetovima uvezanim u čašicu i krunu.
Đumbir kao začin
Đumbir jelu daje aromatični, osvježavajući i pomalo pikantni okus. U kombinaciji s drugim začinima primjeren je za začinjavanje raznih juha, umaka, jela od povrća, voćnih deserta, medenjaka, peciva i tijesta za kolače, a u mesnoj industriji za začinjavanje nekih salama i paštete.
Svježim đumbirom možete začiniti gotovo sva jela od mesa, peradi, ribe, juhe, variva i kuhanog voća, dok se komad oguljenog korijena, koji se kuha s jelom, na kraju ukloni ili se sitno nariba. Aroma će biti intenzivnija ako se korijen samo dobro opere četkom i neoguljen doda jelu (narezan ili nariban).
Koristi se i za aromatiziranje nekih alkoholnih pića:
- Pivo
- Vino
- Liker
Vjerojatno je najpoznatije bezalkoholno pivo, pivo od đumbira koje okusom podsjeća na limunadu.
Ljekovita svojstva đumbira
Ljekoviti dio ove neobične biljke koja može narasti do jednog metra je korijen. Stručnjaci su dokazali da korijen đumbira smiruje kašalj, stimulira cirkulaciju, uklanja grčeve, pospješuje funkciju jetre, a i snažan je antioksidans. Dokazano je da može ubiti stanice tumora jajnika, dok sastojak koji daje ljutinu feferonima smanjuje tumor na gušterači. Protiv raka se uspješno bori tvar 6-gingerol, koja korijenu đumbira daje karakterističan okus.
Njegova ljekovita svojstva još se istražuju, a u nastavku otkrijte kako još đumbir pozitivno utječe na naše zdravlje:
- Može smanjiti mučnine
- Pomaže kod osteoartritisa
- Smanjuje rizik od srčanih bolesti
- Pomaže kod probavnih smetnji
- Smanjuje menstrualne bolove
- Snižava razinu kolesterola
- Smanjuje rizik od oboljenja od raka
- Poboljšava rad mozga te smanjuje rizik od oboljenja od Alzheimerove bolesti
- Snižava šećer u krvi
- Pomaže u borbi s infekcijama
Iako se odavno koristi kao lijek za smirivanje želučanih tegoba, isto dobro djeluje i na loš zadah. Za ispiranje usta, narežite svježi đumbir i pomiješajte ga s limunom i toplom vodom. Đumbir žvačite sirov, a ako vam je jako ljut, možete ga jesti s jabukom.
Tko bi trebao izbjegavati đumbir?
Prema Nacionalnom centru za komplementarno i integrativno zdravlje (NCCIH), đumbir ne bi trebali koristiti:
- Dojilje - đumbir je siguran za djecu i dojilje ako se konzumira u hrani. Svakako se savjetuje izbjegavanje njegove upotrebe zbog predostrožnosti.
- Trudnice - izaziva grčeve u maternici.
- Osobe koje imaju neki poremećaj krvarenja, s obzirom na to da đumbir potiče cirkulaciju i povećava krvni tlak.
- Oni koji piju lijekove za srce, antihistaminike, protiv tumora i za mršavljenje.
- Osobe koje se spremaju kirurški zahvat jer izaziva obilnije krvarenje.
Ljetna pića inspirirana đumbirom
Stiglo nam je ljeto, a s time i visoke vrućine. Većina nas se pokušava rashladiti hladnim napitcima, a neki u tu svrhu koriste i đumbir. Donosimo tri ljetna napitka koja će vam zasigurno olakšati boravak na visokim temperaturama i omogućiti uživanje u ljetu.
Masala Chai Cocktail
Sastojci:
- 236 mililitara tople vode
- 59 mililitara odležanog ruma
- 100 mililitara sirupa od đumbira (recept ispod)
- 100 mililitara soka od limuna
Priprema:
Namočite Chai prah u vrućoj vodi 15-30 minuta. U shaker za koktele dodajte rum, sirup od đumbira, limunov sok. Zatim dodajte led i mućkajte 15 sekundi da se svi sastojci sjedine. Piće ulijte u čašu i dodajte malo naribanog svježeg đumbira, prelijte s malo limunove korice i pospite prstohvatom Masala Chai praha.
Mračni i olujni koktel
Sastojci
- 118 mililitara piva od đumbira
- 59 mililitara odležanog tamnog ruma
- Kriška limete
Priprema:
Napunite čašu ledom i ulijte 118 mililitara piva od đumbira i prelijte s 59 mililitara tamnog ruma. Nakon toga Iscijedite krišku limete u piće i kolutić limete stavite na rub čaše za dekoraciju.
Moktel nježnog srca
Sastojci:
59 mililitara soka od đumbira
59 mililitara kuhanog crnog čaja
100 mililitara soka od limete
Priprema:
Stavite sve sastojke u shaker za koktele, dodajte led i mućkajte 15 sekundi. Procijedite u čašu za posluživanje te ju ukrasite kriškom limete.
Nuspojave đumbira
I dok đumbir ima puno dobrih strana, također ima i neke nuspojave. WebMD piše da ako se đumbir konzumira oralno, može izazvati blage nuspojave
Neke od nuspojava konzumacije đumbira su:
POGLEDAJTE OVAJ VIDEO: Štetne tvari, nedozvoljeni pesticidi: Je li hrana na našem tržištu sigurna? 'Nudi nam se svašta, moramo izabrati'