STVARNO MEDENO /

Božićni keksi od cimeta i meda uvijek su pun pogodak: Evo pet predivnih kombinacija

Image
Foto: Pexels

Cimet i med zajedno čine predivnu kombinaciju okusa i mirisa i sve vraća u djetinjstvo

15.12.2024.
7:05
Pexels
VOYO logo

Gotovo nijedan začin ne govori “Božić” toliko koliko cimet. On je prisutan u mirisnim svijećama, u kavama i čajevima i definitivno u keksima. Kad se spoji s medom, daju predivan okus i miris koji evocira blagdane.

Cimet-med keksi s limunom

Cimet, med i limun zajedno čine nevjerojatnu harmoniju okusa i mirisa u ovim osvježavajućim keksićima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cimet-med keksi s limunom sastojci:

  • 250 g glatkog brašna
  • 100 g maslaca (sobne temperature)
  • 80 g meda
  • 60 g šećera u prahu
  • 1 žličica cimeta
  • Naribana korica 1 limuna
  • 1 žličica soka od limuna
  • Prstohvat soli

Cimet-med keksi s limunom priprema:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  1. U zdjeli pomiješajte brašno, cimet, sol i naribanu koricu limuna.
  2. U drugoj posudi izmiksajte maslac, med i šećer u prahu dok smjesa ne postane glatka i kremasta.
  3. Dodajte žličicu soka od limuna i postupno umiješajte suhe sastojke dok ne dobijete mekano tijesto.
  4. Tijesto zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na 30 minuta.
  5. Zagrijte pećnicu na 180°C i obložite pleh papirom za pečenje.
  6. Razvaljajte tijesto na debljinu od oko 5 mm i izrezujte oblike po želji (npr. zvjezdice, krugove).
  7. Kekse pecite 8-10 minuta, dok rubovi lagano ne posmeđe.
  8. Ohladite kekse i, po želji, pospite šećerom u prahu ili cimetom za ukras.
Image
Foto: Pexels

Cimet-med keksi s lješnjacima

Orasi, lješnjaci, bademi - bez njih božićni keksi ne bi bilo to što jesu. U ovom receptu lješnjaci ljube med i cimet u hrskavim, ali sočnim keksićima koji će jako brzo nestati s vašeg blagdanskog stola. 

Sastojci:

  • 200 g glatkog brašna
  • 100 g mljevenih lješnjaka
  • 80 g maslaca (sobne temperature)
  • 70 g meda
  • 50 g šećera
  • 1 žličica cimeta
  • Prstohvat soli

Priprema:

  1. U zdjeli pomiješajte brašno, mljevene lješnjake, cimet i prstohvat soli.
  2. U drugoj zdjeli izmiksajte maslac, med i šećer dok smjesa ne postane pjenasta.
  3. Dodajte mokre sastojke u suhe i zamijesite glatko tijesto. Ako je tijesto previše mekano, zamotajte ga u foliju i stavite u hladnjak na 20-30 minuta.
  4. Oblikujte kuglice veličine oraha i lagano ih spljoštite. Kekse možete ukrasiti vilicom za uzorak na površini.
  5. Posložite ih na pleh obložen papirom za pečenje i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 10-12 minuta dok rubovi ne postanu zlatni.
  6. Ohladite kekse i poslužite. Po želji ih možete lagano posuti šećerom u prahu za blagdanski izgled.
Image
Foto: Shutterstock

Brzi keksi s medom i cimetom

Brzi keksi s medom i cimetom su gotovi u svega 10-ak minuta i idealni su za doba blagdana kad želite nešto slatko, a opet domaće. Uz nekoliko sastojaka koje sigurno imate kod kuće, možete pripremiti ove fine i jednostavne kekse s medom i cimetom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Božićni medenjaci s cimetom

Medenjaci su neizostavni dio blagdanskog stola i mnogima najdraži keksići. Umjesto klasičnih medenjaka, probajte pripremiti verziju s malo više cimeta.

Sastojci:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • 300 g glatkog brašna
  • 100 g meda
  • 100 g maslaca
  • 80 g šećera u prahu
  • 1 žličica cimeta
  • 1 žličica praška za pecivo

Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 180°C i obložite pleh papirom za pečenje.
  2. Pomiješajte brašno, prašak za pecivo i cimet u zdjeli.
  3. U drugoj posudi otopite maslac i med, zatim dodajte šećer u prahu i dobro promiješajte.
  4. Spojite suhe i mokre sastojke te umijesite glatko tijesto.
  5. Razvaljajte tijesto na debljinu od oko 5 mm i izrezujte oblike po želji.
  6. Kekse stavite na pleh i pecite 8-10 minuta dok rubovi ne poprime zlatnu boju.
  7. Ohladite i poslužite, a po želji ukrasite šećerom u prahu.
Image
Foto: Shutterstock

Čokoladni keksi s cimetom i medom

Zamislite aromu cimeta i meda s bogatim okusom čokolade. Upravo to ćete osjetiti sa svakim grizom ovih slastica.

Sastojci:

  • 200 g glatkog brašna
  • 50 g kakaa u prahu
  • 100 g maslaca (sobne temperature)
  • 80 g meda
  • 80 g šećera u prahu
  • 1 žličica cimeta
  • 1 jaje
  • Prstohvat soli
  • 50 g nasjeckane tamne čokolade ili čokoladnih kapljica
Image
Foto: Pexels

Priprema:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  1. U zdjeli pomiješajte brašno, kakao, cimet i prstohvat soli.
  2. U drugoj posudi izmiksajte maslac i šećer u prahu dok smjesa ne postane pjenasta. Dodajte med i jaje, pa sve dobro sjedinite.
  3. Postupno dodajte suhe sastojke u mokru smjesu i miješajte dok ne dobijete glatko tijesto. Na kraju umiješajte komadiće čokolade.
  4. Zamotajte tijesto u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na 20-30 minuta.
  5. Zagrijte pećnicu na 180°C i obložite pleh papirom za pečenje.
  6. Oblikujte male kuglice od tijesta, lagano ih spljoštite i posložite na pleh s razmakom između.
  7. Pecite 10-12 minuta, dok keksi ne postanu čvrsti na dodir.
  8. Ohladite kekse prije posluživanja, a po želji ih možete ukrasiti tankim preljevom od otopljene čokolade.

POGLEDAJTE VIDEO: U Meksiku marš medenjaka, u Njemačkoj najružnije drvce: Ovako je Advent počeo diljem svijeta

pikado
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo