Purica s mlincima nezaobilazno je jelo na hrvatskim blagdanskim stolovima, koje simbolizira obiteljsku toplinu i tradiciju. Ova gastronomska delicija savršeno spaja sočnost pečene purice s bogatim okusom mlinaca natopljenih u aromatičnim sokovima mesa. Iako se često priprema za svečane prigode poput Božića ili Uskrsa, purica s mlincima dovoljno je posebna da oduševi goste, ali i dovoljno jednostavna da je možete pripremiti za obiteljski ručak
Recept za puricu s mlincima
Naš dragi Tomislav Špiček otkrio je kako pripremiti savršenu puricu s mlincima.
Sastojci za 6 osoba:
- 1 svježa purica cca 3 kg
- 2 glavice luka
- svinjska mast
- sol
- 500 g mlinaca
Priprema purice
- Puricu posolite s unutarnje i vanjske strane, stavite je na rešetku od pećnice i sve zajedno stavite na pleh za pečenje kako bi mast prilikom pečenja kapala u pleh.
- U lončiću zagrijte 4 velike žlice masti. Pustite da se mast jako zagrije te zalijte vrelu mast po purici. Ovaj postupak je jako bitan jer na taj način zatvaramo pore na površini kože i čuvamo sočnost purice prilikom pečenja.
- Vežite kuharskom špagom purici noge kako bi purica zadržala lijepi oblik.
- Luk očistite i prerežite na četvrtine i stavite u pleh za pečenje ispod purice pa sve podlijte sa 0,5 l tople vode.
- Puricu od cca 3 kg pecite 2 sata uz stalno podlijevanje s masnoćom.
- Važno je da puricu pečete na 240°C prvih 15 minuta, a potom smanjite pećnicu na 200°C.
- Nakon 2 sata pečenja izvadite puricu iz pećnice, maknite kuharsku špagu te premažite masnoćom od pečenja.
Priprema mlinaca
- Napunite lonac s vodom (vode stavite ovisno o tome koliko mlinaca pripremate).
- Otrgnite mlince na manje komade i stavite ih u posudu, zalijte ih proključalom vodom pa pričekajte 3-4 minute da omekšaju, a zatim ih procijedite.
- U tavici zagrijte mast od pečenja, ubacite kuhane mlince pazeći da se ne slijepe.
- Čim mlinci upiju masnoću uklonite ih s vatre.
- Najukusniji mlinci su oni koji se malo zapeku, a da se pritom ne zalijepe.
POGLEDAJTE VIDEO: DOMAĆE I TRADICIONALNO SA ŠPIČEKOM Omiljeni TV glumac okušao se i u kuhinji!