PAZITE ŠTO JEDETE /

Od ove hrane ispuštate miomirisne vjetrove: Oslobađaju simfoniju zvukova

Image
Foto: Shutterstock

Pojavljuje se kada se najmanje nadate i teško je boriti se protiv poriva i obuzdati vjetar

24.3.2024.
11:06
Shutterstock
VOYO logo

Većina je svjesna hrane koja izaziva vjetrove, a to su grah, slanutak, luk, brokula, kupus i prokulice, ali i gazirana pića i općenito visoke razine vlakana. Međutim, zapravo postoji nekoliko drugih namirnica koje bi nam mogle uzrokovati teške plinove i nadutost.

Nutricionist Sas Parsad rekao je da neka hrana sadrži ugljikohidrate koje naše tijelo teško razgrađuje u potpunosti. Dodaje: "Kao rezultat toga, ti tvrdoglavi ugljikohidrati završavaju u našem debelom crijevu, zabavljajući se s našim crijevnim bakterijama i proizvodeći plinove. Razine plinova razlikuju se od osobe do osobe. Naš jedinstveni probavni sustav, crijevne bakterije, razine enzima i osjetljivost igraju ulogu u određivanju naše reakcije na različitu hranu."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dakle, dok bi jedna osoba mogla diskretno ispuštati vjetar, druga bi mogla osloboditi simfoniju zvukova zbog kojih bi Beethoven bio ljubomoran!" Otkrivamo ne tako očite namirnice koje bi mogle izazvati vaše plinove.

Jabuke, kruške i lubenice

Ovo sočno voće izvrstan je međuobrok, ali moglo bi vam pogoršati stanje crijeva. Sve je to zahvaljujući šećeru fruktozi, za koji Sas tvrdi da kod nekih može izazvati nadutost ili prekomjerno stvaranje plinova. On kaže: "Jabuke, kruške i lubenice su voće koje sadrži relativno više razine fruktoze u usporedbi s nekim drugim voćem. Neki pojedinci mogu dobro podnijeti ovo voće, dok drugi s netolerancijom ili osjetljivošću na fruktozu mogu doživjeti više simptoma nakon konzumiranja."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
MOLIM?! /

Tri 'zdrave' namirnice koju su šokantno loše za vas: 'To su prerušene čokoladice prepune šećera i umjetnih sastojaka'

Image
MOLIM?! /

Tri 'zdrave' namirnice koju su šokantno loše za vas: 'To su prerušene čokoladice prepune šećera i umjetnih sastojaka'

Međutim, Sas kaže da je moguće uživati u voću s visokim sadržajem fruktoze, bez plinova. Pokušajte smanjiti veličinu porcije, što pomaže u smanjenju ukupnog opterećenja fruktozom u vašem probavnom sustavu. Također, odlučite se za zrelo voće jer Sas kaže da se šećeri u njima obično bolje podnose.

On preporučuje kombiniranje fruktoze i voća s glukozom: "Konzumacija voća s uravnoteženim omjerom glukoze i fruktoze može poboljšati apsorpciju fruktoze. Na primjer, banane imaju relativno visok sadržaj glukoze u usporedbi s fruktozom. Marelice, breskve, šljive i ananas su druge dobre opcije."

Image
Foto: Shutterstock

Riba i pomfrit

Prženi obrok poput ribe i krumpirića može biti pravi okidač za vjetrove, kao i druga masna hrana poput peciva, keksa, čokolade i masnih komada mesa. Sas kaže da postoji nekoliko razloga zašto ova masna, bogata hrana može pridonijeti prekomjernim plinovima, dodajući: "Masnoj hrani treba više vremena da se razgradi u želucu i tankom crijevu nego drugim nutrijentima poput ugljikohidrata i proteina. Spora probava može dovesti do kašnjenja u pražnjenju želuca, ostavljajući više vremena da hrana fermentira i proizvodi plinove. Kada neprobavljene masti dospiju u debelo crijevo, crijevne bakterije ih mogu fermentirati, stvarajući plinove poput vodika i metana. Ovaj proces fermentacije stvara plin koji može uzrokovati nadutost."

Image
Foto: Shutterstock

Drugi razlog je taj što probavljanje masti zahtijeva oslobađanje enzima gušterače kao što je lipaza. Sas kaže: "Kod nekih osoba s insuficijencijom gušterače ili smanjenom proizvodnjom enzima, probavljanje masti može biti nepotpuna, što dovodi do povećanog stvaranja plinova u crijevima. Neki pojedinci mogu dobro podnositi masti, dok bi drugi mogli biti osjetljiviji na njihove učinke."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako shvatite da masna hrana stalno uzrokuje nelagodu i prekomjerno stvaranje vjetrova, popričajte sa svojim liječnikom. Oni mogu pomoći u prepoznavanju temeljnog uzroka i dati smjernice o prilagodbama prehrane ili drugim potencijalnim rješenjima za učinkovito upravljanje vašim probavnim problemima", savjetuje.

Image
Foto: Shutterstock

Mlijeko

"Mlijeko životinjskog podrijetla, poput kravljeg, može predstavljati problem za nadutost. Za sve je zaslužna laktoza – šećer koji se nalazi u mlijeku i mliječnim proizvodima. Laktoza zahtijeva enzim laktazu da se potpuno probavi", rekao je Sas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je: "Neke osobe imaju intoleranciju na laktozu, što znači da im nedostaje dovoljno laktaze, što dovodi do fermentacije laktoze pomoću crijevnih bakterija i plinova i nadutosti. Dodatak probavnih enzima specifičnih za laktazu bi mogao pomoći. Druga opcija je da pokušate prijeći na biljno mlijeko."

Image
Foto: Shutterstock

Umjetni zaslađivači

Iznenadili biste se koliko hrane sadrži umjetna sladila kao što su sorbitol i manitol. Od proteinskih prahova, gaziranih pića do žitarica i nemasnih jogurta (mast se zamjenjuje šećerom ili zaslađivačem), zaslađivači se pojavljuju posvuda. "Neki se zaslađivači ne apsorbiraju dobro u tankom crijevu i mogu netaknuti dospjeti u debelo crijevo. Tamo ih fermentiraju crijevne bakterije, uzrokujući plinove i nadutost", rekao je Sas.

Niste sigurni u svoj unos zaslađivača? Provjerite sastojke na kupljenim gaziranim pićima i, kada je moguće, pokušajte napraviti popis kako biste znali što unosite.

Image
Foto: Shutterstock

Govedina

Taj mesnati odrezak ima odličan okus, ali, kao i svi proteini, sadrži aminokiseline koje sadrže sumpor, navodi Sas i dodaje: "Kad tijekom probave razgrađujemo proteine, oslobađaju se spojevi sumpora. Ovi spojevi, osobito plin vodikov sulfid, mogu doprinijeti nadutosti kod nekih ljudi." Povrće s visokim udjelom sumpora, poput brokule i cvjetače, može povećati proizvodnju sumpornih plinova u kombinaciji s obrokom s visokim sadržajem proteina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakle, najbolje je izbjegavati jesti ove namirnice zajedno. Sas predlaže da smanjite porcije govedine i vidite kako će vaše tijelo reagirati. "Ako govedina uzrokuje prekomjerne plinove ili nadutost, možete smanjiti veličinu porcije ili isprobati različite izvore proteina koje možete tolerirati, poput peradi, ribe ili biljnih opcija", rekao je Sas, piše The Sun.

Image
Foto: Shutterstock

POGLEDAJTE VIDEO: Nikad veća inflacija, nikad skuplja hrana

Tekst se nastavlja ispod oglasa
sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo