OPREZ! /

Stručnjaci upozoravaju: Ove namirnice nemojte podgrijavati u mikrovalnoj pećnici

Image
Foto: Profimedia

Iako mikrovalna pećnica može biti brz i praktičan način za podgrijavanje hrane, stručnjaci savjetuju da za ove specifične namirnice izaberete tradicionalnije metode podgrijavanja

20.1.2025.
13:29
Profimedia
VOYO logo

Ostatci hrane mogu biti izvrsno rješenje za brzinski ručak, užinu ili kasnu večeru. Međutim, stručnjaci upozoravaju da mikrovalna pećnica nije uvijek najbolji izbor za podgrijavanje, jer može dovesti do neravnomjernog zagrijavanja, što povećava rizik od preživljavanja štetnih bakterija. Osim toga, podgrijana hrana u mikrovalnoj često gubi na okusu – može postati suha ili prekuhana.

Stručnjaci za hranu podijelili su savjete za Fox News Digital o tome koje namirnice bi trebalo izbjegavati podgrijavati u mikrovalnoj pećnici, a neka od njih mogli bi vas iznenaditi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jaja jedite hladna

Tvrdo kuhana jaja često su savršen izbor za brzi obrok, bogat proteinima. No, stručnjaci savjetuju da ih jedete hladna, umjesto da ih podgrijavate u mikrovalnoj. ''Nikada ne podgrijavajte tvrdo kuhana jaja u mikrovalnoj'', upozorava dijetetičarka Amanda Holtzer.

Image
OPREZNO S KONZUMACIJOM /

Ova hrana, napici i vitamini su zdravi, no ako pretjeramo mogu biti smrtonosni

Image
OPREZNO S KONZUMACIJOM /

Ova hrana, napici i vitamini su zdravi, no ako pretjeramo mogu biti smrtonosni

Hrana bogata vitaminom C

Vitamin C je vrlo osjetljiv na toplinu, pa bi trebalo izbjegavati podgrijavanje namirnica bogate ovim vitaminom u mikrovalnoj. ''Kada je izložen visokoj temperaturi, vitamin C se brzo uništava'', objašnjava Holtzer. Namirnice poput brokule, paprika, bobičastog voća i lisnatog povrća najbolje je konzumirati sirove kako bi se očuvala njihova nutritivna vrijednost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Piletina

Iako je podgrijavanje piletine generalno sigurno, stručnjaci savjetuju da budete oprezni. ''Piletina može promijeniti svoj okus nakon što se pohrani u hladnjaku, jer oksidacija masti u mesu mijenja njegovu kemijsku strukturu'', izjavila je Holtzer. Podgrijavanje piletine može dovesti do gubitka sočnosti, čineći je suhom i manje ukusnom.

Plodovi mora

Stručnjaci se slažu da plodovi mora nisu pogodna namirnica za mikrovalnu pećnicu. ''Riba posebno ne bi trebala biti podgrijavana u mikrovalnoj“, upozorava Holtzer.

Kulinarski stručnjak Jim Nuetzi dodaje: ''Plodovi mora su za mene apsolutna zabranjena zona kada je riječ o mikrovalnoj. Teško ih je podgrijati bez negativnih posljedica, a mikrovalna dodatno isušuje morsku hranu.''

Odrezak

Ako imate ostatke odreska nakon večere u restoranu, razmislite dvaput prije nego što ga podgrijete u mikrovalnoj pećnici. Stručnjaci upozoravaju da podgrijavanje odreska u mikrovalnoj pećnici može potpuno uništiti njegovu teksturu i sočnost, zbog čega meso postaje suho i manje ukusno, piše Fox News.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO Širi se poziv na bojkot trgovina. Istražili smo: Što bi se dogodilo da prestanemo kupovati?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
trump
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo