S dolaskom toplog vremena, mnogi od nas maštaju o osvježavajućim pićima koja će nas rashladiti tijekom visokih temperatura. Nema ničeg boljeg od hladnog napitka s ledom. Međutim, stručnjaci savjetuju da dobro razmislimo prije nego što zatražimo piće s ledom u kafiću.
"Spremam vam prljavu istinu o kockicama leda u ugostiteljskim objektima, jer većina njih koristi aparate za led, koji su u stvarnosti leglo bakterija i mikroba", rekao je doktor Pedi Mirdamadi na TikToku.
"Ovi aparati se ne čiste onoliko često koliko bi trebali, što rezultira rastom bakterija u njima, a kada se led otopi u vašem piću, te bakterije i mikrobi lako dospiju u vaše tijelo'', dodao je.
No, što je najvažnije, doktor savjetuje da pitate konobare koriste li "filtriranu vodu za izradu kockica leda". Jer, ako već plaćate dodatno za bocu vode uz obrok, a zatim u piće stavite kockice leda iz slavine, to baš i nema smisla.
"Osim toga, hladna pića nisu baš dobra za vašu probavu uz obrok obrok", zaključuje liječnik.
Mirdamadi također napominje da hladna pića nisu dobra jer mogu usporiti proces probave i povećati šanse za refluks kiseline.
POGLEDAJTE VIDEO: Tehnika hlađenja suhim ledom jedan je od faktora pogibije