ETO, ISPADA DA I ČAJ ČITAV ŽIVOT KUHAMO KRIVO: /

Stručnjaci tvrde da sto posto radite ovu jednu grešku

Image
Foto: Profimedia

Stručnjaci tvrde kako je ovaj korak bio neophodan u prošlosti kako bi se uvjerili da je voda sigurna za piće

28.9.2020.
10:10
Profimedia
VOYO logo

Kako kuhate čaj? Zagrijete vodu dok ne proključa i njome prelijete vrećicu čaja? Stručnjaci iz Velike Britanije kažu da je to pogrešno.

Naime, oni smatraju kako je prokuhavanje vode mit zbog kojeg čaj nema dobar okus. Kako bi čaj, jedan od najzdravijih napitaka, imao najbolji učinak na naš organizam, voda ne bi trebala biti toplija od 80 stupnjeva, piše Daily Mail.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Profimedia

Profimedia

Martin Isark, profesionalni kušač hrane i pića, tvrdi da je dodavanje kipuće vode danas suvišno, dok je u prošlosti bilo neophodno kako bi se uvjerili da je voda sigurna za piće.

"Prevruća voda ubit će poželjne arome čaja, a ostat će vam jak okus suhih tanina. Prekuhavanjem vode i predugim držanjem vrećica u takvoj vodi dobit ćete lošu šalicu čaja", smatra stručnjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Isark predlaže dodavanje hladne vode pa kako biste dosegnuli idealnu temperaturu od 80 stupnjeva, možete u šalicu uliti 80 posto kipuće vode i 20 posto hladne.

Edward Eisler kojeg nazivaju 'majstorom čaja' slaže se sa stručnjakom. "Nije istina da vam treba kipuća voda, mnogi čajevi imaju bolji okus s hladnijom vodom", rekao je. Za bijeli, zeleni i žuti čaj dovoljna vam je temperatura do 70°C, za crni čaj do 95°C i za voćni čaj do 100°C.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo