PROBIOTICI /

Kako unijeti dobre bakterije? Osam namirnica koje će vaša crijeva obožavati

Image
Foto: Pixabay

Ako kroz život jedete raznovrsnu prehranu, vaša crijeva su puna dobrih bakterija koja pomažu organizmu da ostane u ravnoteži

2.5.2025.
7:44
Pixabay
VOYO logo

Za dobre bakterije ste sigurno čuli, ali pod drugim nazivom - probiotici. Zahvaljujući ovim bakterijama, organizam može normalno probaviti hranu koju jedete, a također i zaustavljaju rast i širenje loših bakterija. Osim toga, njihova glavna uloga je održavanje crijevne mikroflore u ravnoteži.

Dobre bakterije ne rade samo to, one su tu i da:

  • sudjeluju u stvaranju vitamina
  • štite crijevnu sluznicu
  • podupiru funkciju imunološkog sustava
  • olakšavaju probavu osobama osjetljivima na laktozu
  • pozitivno utječu na iskorištavanje minerala u tijelu
  • doprinose većoj gustoći kose
  • djeluju preventivno protiv razvoja raka
  • ublažavaju nuspojave kemoterapije

S obzirom na sve koristi koje imaju, trebali bi pripaziti i na redovnu konzumaciju hrane bogate probioticima. Ako ne znate gdje krenuti, istražili smo kako unijeti dobre bakterije kroz hranu.

Koje su dobre bakterije?

Kad vidite proizvode koji su bogati probioticima, to obično znači da sadrže dvije bakterije - bakterije roda Lactobacillus i Bifidobacterium.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Laktobacili su, kako im i samo ime kaže, bakterije mliječne kiseline koje ćete najčešće naći u mliječnim proizvodima poput kefira ili jogurta. Njihov naziv dolazi iz kombinacije lakto, što znači mliječno i bacili, odnosno bakterije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bifidobakterije su među najpoznatijim bakterijama u našem organizmu, no nije ih lako pronaći u hrani. Najčešće se nalaze u formulama za bebe i suplementima prehrani. Bebama je posebno bitno uzimati probiotike na ovaj način jer im pomažu razviti crijevnu floru.

Image
Foto: Shutterstock

Kako unijeti dobre bakterije?

Kada kroz život jedemo zdrave i neprerađene proizvode, poput voća, povrća, mliječnih proizvoda i sličnog, unosimo i dobre bakterije. Te bakterije nam se onda "nasele" u crijeva i stvaraju pogodnu mikrofloru. Ovo je posebno bitno za periode vremena tijekom i nakon konzumacije antibiotika, s obzirom na to da oni narušavaju balans u crijevima. Srećom, dobrih baterija ima u hrani koju možete konzumirati svaki dan.

Jogurt

Jogurt nastaje fermentacijom mlijeka s pomoću specifičnih kultura bakterija, najčešće Lactobacillus bulgaricus i Streptococcus thermophilus. Tijekom fermentacije bakterije razgrađuju laktozu u mliječnu kiselinu, što daje jogurtu karakterističan okus i teksturu. Te korisne bakterije ostaju žive u proizvodu i blagotvorno djeluju na crijevnu floru.

Kefir

Kefir se dobiva fermentacijom mlijeka s pomoću kefirnih zrnaca, koja sadrže simbiotsku zajednicu bakterija i kvasaca. Ovaj proces stvara napitak bogat probioticima, uključujući razne vrste laktobacila, bifidobakterija i kvasaca. Kefir često sadrži više različitih sojeva korisnih mikroorganizama nego jogurt.

Image
ZDRAVE ALTERNATIVE /

Savršen početak dana: Ovo je 10 najboljih zamjena za kavu

Image
ZDRAVE ALTERNATIVE /

Savršen početak dana: Ovo je 10 najboljih zamjena za kavu

Svježi sir

Svježi sir nastaje zgrušavanjem mlijeka s pomoću mliječne kiseline, često uz dodatak bakterijskih kultura. Iako se tijekom proizvodnje neki mikroorganizmi gube ispiranjem sirutke, svježi sir i dalje može sadržavati korisne bakterije, osobito ako je fermentiran s probiotičkim kulturama. Neki proizvođači dodatno obogaćuju svježi sir probioticima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kombucha

Kombucha je fermentirani čaj koji se proizvodi s pomoću SCOBY-a (simbiotske kulture bakterija i kvasaca). Tijekom fermentacije kvasci pretvaraju šećere u alkohol, a bakterije dalje pretvaraju alkohol u organske kiseline i korisne bakterije. Dobiveni napitak sadrži razne probiotičke sojeve, uključujući vrste Acetobacter i Lactobacillus.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Miso

Miso je fermentirana pasta od soje (ponekad i riže ili ječma), a fermentaciju pokreću gljivice Aspergillus oryzae, uz pomoć bakterija mliječne kiseline. Tijekom mjeseci fermentacije razvijaju se brojni korisni mikroorganizmi koji pridonose probavnom zdravlju. Tradicionalni miso zadržava žive bakterije ako se ne zagrijava prije konzumacije.

Tempeh

Tempeh je fermentirani proizvod od soje, porijeklom iz Indonezije, koji se proizvodi s pomoću gljivice Rhizopus oligosporus. Tijekom fermentacije soja se razgrađuje, a proizvod postaje bogat korisnim mikroorganizmima i lakše probavljiv. Iako se tempeh najčešće termički obrađuje prije jela, svježi tempeh sadrži aktivne kulture.

Kimchi

Kimchi je tradicionalno korejsko jelo od fermentiranog povrća, najčešće kupusa i rotkve, uz dodatak soli, češnjaka, đumbira i čili papričica. Fermentaciju pokreću prirodno prisutne bakterije mliječne kiseline, poput Lactobacillus kimchii. One se razmnožavaju tijekom fermentacije i čine kimchi bogatim izvorom probiotika.

Kiseli kupus

Kiseli kupus nastaje prirodnom fermentacijom svježeg kupusa uz dodatak soli, bez dodavanja starter kultura. Sol omogućuje korisnim bakterijama mliječne kiseline, poput Lactobacillusa, da prevladaju i razviju se. Fermentacija traje više dana, a rezultat je kupus pun korisnih bakterija koje podržavaju zdravlje crijeva.

POGLEDAJTE GALERIJU

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: 'Tajna formula' za spas vida? Zvuči kao SF, ali znanstvenici su ovo već ubrizgavali u oči miševima

Tekst se nastavlja ispod oglasa
fnc
GLEDAJ U SUBOTU
VOYO logo
Još iz rubrike