Okusi naših baka i djedova, oni sa sela, vratit će mnoge u sjećanja djetinjstva, probuditi najljepše uspomene. No pomalo se zaboravljaju, kao i recepti kako se radi domaća zimnica ili ono "nešto naše".
Na Danas.hr-u u serijalu u suradnji s prof. dr. sc. Ivom Grgićem, akademikom i profesorom Agronomskog fakulteta u Zagrebu, donosimo recepte kako pripremiti svoj svježi sir, kako napraviti slatke mazalice od sezonskog voća, ukiseliti ciklu, vlastite domaće kobasice ili krvavice.
Ali i kako napraviti sirnicu, napraviti raštiku na lešo ili domaće rezance.
Ovaj put prof. Ivo Grgić donosi nam recepte za juhe za koje njegova supruga Mirjana kaže "da liječe":
"Iskrenih pohvala nikada dosta, iako mnogima i spomen da bi se nešto moglo učiniti i bolje, dobro dođe ako su voljni biti još i bolji.

Drugi ne vole zamjerke, prihvaćaju ih kao nešto loše.
Priznajmo, naročito smo osjetljivi na uratke svojih ruku i na proizvode nastale u našoj kući. Tako će mnogi reći da su kuhari najponosniji na svoja dostignuća, jer je po njima kuhanje i usluživanje jela umjetnost, a ne samo spravljanje jestvina za utažiti glad i za dobiti novu tjelesnu silu.
Zato su emisije posvećene kulinarstvu vrlo gledane, a kuhari su zvijezde, barem u očima onih koji te emisije prate. Kako u svijetu tako i kod nas. I malo je onih koji nisu čuli za Jamie Olivera, poznatog po jednostavnim receptima kojima želi doprijeti do što više ljudi.
Isto tako su ponosni i restorani koje poluče pravo stavljanja oznake prestižnosti i kvalitete na vidljivom mjestu, kao što su restorani s Michelin zvjezdicom.
A ponosan je i pisac za serijal "Iz Grgić kuhinje" kada čuje kolika je bila čitljivost priloga, a još i više kada netko recepte i primijeni.
Obrok bez juhe kao brak bez ljubavi
Na ovaj uradak me potakao doktor Baković iz KBC Dubrava, naglasivši da je uspjeh operacije i u promjeni jelovnika, neka se ugledam na njega jer "obrok bez juhe je kao brak bez ljubavi".
I da mu ne dolazim na buduće popravke ako to ne prihvatim i primijenim. A tko sam da proturječim doturu o kojem ovisim, barem ovaj tjedan.
Drugi razlog je moja supruga Mirjana koja uživa u pripremi juha, kako za nas ukućane još više za prijatelje. Iako nema njenog jela koje nije za neko odličje, ona je ipak najponosnija na svoje juhe.
'Juhe koje liječe'
Njene juhe su "one koje liječe", koje se mogu jesti i prije i poslije, dva tanjura bi bila malo da nema slijeda koji dolazi nakon toga.
Zapisi kažu da je povijest juhe povezana s otkrićem vatre.
U vodu bi se ubacila utučena živina i kada je meso bilo za zubima kidati, vadio se, jelo i zalijevalo vodom od kuhanja.
Znači, juha je topla tekuća hrana, koja se priprema od povrća, mesa, kostiju, ribe, rakova, školjaka, uz dodatke kao što su sol, papar, paprika, mnoge vrste povrća te drugi znani i neznani začini.
Ime joj dali Francuzi u 16. stoljeću
Juha je nekada bila hrana siromašnijih ljudi, ali se i to promijenilo. Kažu da je to zasluga Francuza koji su joj u 16. stoljeću dali naziv soupe koji je došao od kruha koji se stavljao na dno zdjele da upija tekućinu.
Zbog toga neki tvrde da se juha prvi puta javno poslužila u restoranima upravo u Francuskoj, u Parizu u 18. stoljeću.
U našoj kući se priprema nekoliko juha te vam nudimo način kako to Mirjana radi, nekada jednu, a često i dvije juhe za objed.
Goveđa juha
Goveđu juhu smo već spominjali kod uobičajenog nedjeljnog objeda u Grgić hiži. Zato samo ukratko.
U hladnu vodu, ako želite bistru juhu, stavite juneće meso i kost. Od povrća dodajte korijen celera i peršina, jednu korabu, list peršina i list celera te pastrnjak. I ne zaboravite, na grijanoj ploči, prženi luk.
Neka lonac sve odradi
U ekspres loncu sve to kuhajte petnaestak minuta, sklonite s grijaćeg tijela i kada se malo ohladi, u lonac ubacite očišćenu mrkvu. Lonac opet zatvorite i pustite da "on svoje odradi".

Kada je gotovo, pažljivo otvorite lonac, izvadite meso, a juhu procijedite.
U međuvremenu ste rezance na pola skuhali, da se oslobode od brašna ako su domaća kao kod nas. Ne zaboravite da rezanci idu u hladnu vodu. Do pola skuhane rezance dodajte u juhu, a u to ubacite ispranu mrkvu.
Pazite da juha ne proključa, neka se polako kuha dok rezanci ne dođu na površinu. Lonac maknite, dodajte sitno narezan peršin, pustite na pet minuta da se sve odmori i poslužite.
Juha koja liječi je pred vama, a svatko, po volji, može dodati soli ili papra.

Recept za pileću juhu
Pileća juha je često na našem stolu. Mirjana za to koristi kokošje noge, vrat, želudac, jetricu te masnoće od piceka.
Ali potrebne su nam i mrkva, luk, peršin te celer korijen i list, koraba te pastrnjak korijen. Većinu toga sami proizvedemo na našem gruntu.
Luk zapecite pa ubacite
Na ulju zapecite polovice luka tako da potamni, okrenite ga te dodajte noge, vrat, masnoće te povrće i dinstajte dvije do tri minute. Nakon toga ulijte vodu, dodajte želudac, jetricu i srce te žlicu Vegete.

Mi kuhamo oko sedam minuta u ekspres loncu. Kada je gotovo, pričekajte, pažljivo otvorite lonac, juhu procijedite u drugu zdjelu te u nju vratite povrće.
U drugoj zdjeli do pola skuhajte tanke rezance, domaća ili kupljena te stavite u juhu i neka se kuha oko pet minuta pazeći da ne proključa.
I juha je gotova, a dobro dođe sitno nasjeckani peršin kojim poškropite juhu. A pileća sitnina je najčešće moj ulov.
Recept za riblju juhu
Često se kuha i riblja juha.
U hladnu vodu ubacite polovice luka, nekoliko češnjeva češnjaka, lovor list, papar zrno, mrkvu, peršin, celer te malo maslinovog ulja. Sve to neka se kuha oko deset minuta.
U to stavite škarpinu i oslić, ako imate i glava od drugih morskih riba koje ste sačuvali u ledenici, dobro dođu. Kada je riba kuhana, izvadite je i juhu procijedite.

Pri kraju dodajte dovoljno Vegete i soli. Uz tu juhu dobro ide riža koja se služi uz juhu te svatko po svome nahođenju je doda u svoj tanjur.
A možete ubaciti i komadiće mesa ribe ako je nećete služiti kao glavno jelo uz još neki dodatak.
Juha od tikve
Juha od tikve se mnogima svidjela. U lonac na malo ulja stavite narezan luk, malo prodinstajte te dodajte na kockice narezanu tikvu Hokaido ili Butternut.
Dodajte malo vode da ne zagori. Kada tikva omekša stavite je u blender, dodajte mlijeka da juha bude normalne gustoće.

Sve to vratite u lonac, dodajte žlicu Vegete i stalno miješajte, da zbog mlijeka ne pokipi.
Kada je skuhano, dodajte malo vrhnja za kuhanje i miješajte dvije do tri minute.
Kada je juha gotova, stavite žlicu bućinog ulja, a za stolom služite bućine koštice i bućino ulje, tako da svatko po nahođenju sam sebi stavi još u tanjur.
Juha od graška i mente
Sebe a i prijatelje često počastimo juhom od graška i mente. U loncu na malo ulja se dinsta luk, doda smrznuti grašak, jedna mrkva, dvije žlice nasjeckane mente te ulijte vodu.

Kada je grašak skuhan, sve stavite u blender, dodajte mlijeko i vrhnje za kuhanje. Tekućinu vratite u zdjelu za posluživanje, dodajte dvije lice maslinovog ulja i sitno nasjeckane mente.
Juha od rajčice
Osvježavajuća je juha od rajčice. U zdjelu stavite rajčicu sos, ulijte vodu dodajte manji cijeli luk, svježu papriku, celer korijen i list te žlicu Vegete.
Sve to kuhajte dvadesetak minuta na laganoj vrelini, pri kraju dodajte žlicu jabučnog octa te malo šećera.
Kada je kuhanje gotovo, povrće izvadite te dodajte žlicu suncokretovog ulja. U juhu se dodaje riža ili sitni rezanci koje ste ranije skuhali te stavite u juhu i neka se lagano kuha dvije tri minute.

I juha koja osvježava je gotova, naročito kao su sve sastavnine domaće tj. s Grgić grunta, osim riže naravno.
Recept za ajnpren juhu
S godinama nam sve više godi ajnpren juha, što me podsjeća na djeda Antu i punca Borisa, koji su je voljeli i spominjali da je dobra za drob, a naročito kao bi malo večer prije s alkoholom "prebacili".
Ovo je jednostavna i brzo spremljena juha.

U zdjelu stavite malo ulja, dodajte oštro brašno i neka se prži na lagano dok ne požuti.
Tada ulijte hladnu vodu, jednu žlicu Vegete i malo kima. Pustite da se kuha oko dvadeset minuta na laganoj vrelini, a kada dođe na stol dobro se sljubljuje sa suhim okruglicama za i prepečenim kruhom.
I na kraju, istraživanja su pokazala da juha smanjuje unos energije tijekom narednih sljedova jela za oko 20 posto.
Osim povoljnog utjecaja na tjelesnu masu, juha je i dokazani saveznik u borbi protiv viroza i prehlada.
Naime, smatra se da toplina pomaže izbaciti sekrete iz pluća i sinusa, a tekućina pritom sprječava dehidraciju. I vidite da je doktor Baković u pravu!

POGLEDAJTE VIDEO Iz Grgićeve kuhinje: Recepti i priče koje mirišu na tradiciju i djetinjstvo