Dobrog fiša nema bez dobre ribe, a najkvalitetniji fiš, kažu priprema se od tri vrste ribe.
"Soma, štuke mali komadići, a ovo je sve šaran drugo", kaže Darko Kovačević iz Belišća.
Važno je i ribu narezati na komade prave veličine.
Kako se kuha dobar fiš?
"Da se ne raspadne treba paziti na kuhanje, ona se uvijek može raspasti", kaže Marko Grgić iz Ladimirevaca. Da se to ne bi dogodilo neki kuhari riblje potkove kupaju u umaku od rajčice.
"Mora biti rajčica radi kiseline da se ne raspada dok se kuha, da potkova ostane cijela", kaže Josip Lončar iz Repaša. Prije kuhanja riba se dobro ispere, a i nasoli da pusti sok. Neki pak u vodu dodaju i poseban temeljac.
"Luk, paprika crvena, obavezno, celer, peršin, malo mrkve", kaže Marija Hudžek iz Molve. U podlozi je ipak najvažniji luk. "Bitno je luk samo malo duže prodinstati i ukuhati, onda on da svoju gustinu, a i kvalitetu", kaže Zvonko Posavac iz Osijeka.
Tajna u omjeru sastojaka
Tajna je kažu u pravom omjeru sastojaka. "Na tri kile ribe ide 400 grama miksanog luka, 120 grama paprike, a još se dodaju ljutina i sol i to je to", kaže Darko Kovačević. S tim da se paprika koja daje boju i okus pomno bira – degustacijom.
"Doslovce prstom uzmem, probam je, malo je promiješam kroz usta i ona mi da okus", kaže Dragutin Forko iz Jarmine.
Kako bi se svi sastojci najbolje sjedinili potrebno ih je, kažu kuhati četrdesetak minuta i paziti na vatru. "Kad se stavi riba malo se onda jače kuha, ostavi se da malo krčka i onda pred kraj kad je već gotovo, kada je riba kuhana onda se samo malo pojača da se promiješa i začini", kaže Dražen Ermenić iz Osijeka.
Tajni sastojak
A dok se fiš kuha savjetuju i predjelo. "Prije ribe moraju ići domaći specijaliteti, jer riba je malo lagana pa moramo prije malo domaćeg", kažu fiš majstori.
I na kraju, otkrivaju i jedan od najvažnijih sastojaka:
"Osmijeh i što se kaže društvo, znači – ekipa je najbitnija", poručuje Zvonko Posavac. Pa ostaje samo okupiti dobro društvo, primijeniti ove savjete majstora kotlića i uživati u dobrom fišu.