Porcija više tražila se u Osijeku, gdje su za građane kuhali članovi udruge Majstori kotlića Slavonije i Baranje.
Prepoznatljiv miris fiš paprikaša u osječkoj Tvrđi, a u kotlićima sve potrebno. "Sve što treba - pet stvari, riba, voda, sol, paprika i luk", kaže jedan od kuhara.
Čini se jednostavno, no pripreme za kuhanje 2.200 porcija fiša trajale su danima. "500 kilograma ribe, pa drva, pa paprika pa luk, sve to traje tri dana prije ovog događaja", priča Davor Tomić, predsjednik udruge Majstori kotlića Slavonije i Baranje.
Osječani oduševljeni
Na kojem kuhaju najbolji od najboljih, pa takav mora biti i fiš. "Fiš bolji ne može biti nego što je, šaran je bio prvoklasan, što je najvažnije svježi, lijepi krupni, paprika idealna", opisuje nam Ilonka Horvat, članica udruge Majstori kotlića Slavonije i Baranje.
Razmišljalo se i o različitim ukusima brojnih okupljenih na ovoj tradicionalnoj podjeli fiša. "Svaki fiš je tu drugačiji, neki je malo ljući, neki je malo slaniji, neki malo slabiji, ali svi su uglavnom odlični", zadovoljno kaže Davor Tomić. Potvrđuju to oni koji znaju što je dobar fiš. "Super je, fiša nema lošega, a naročito nama iz Baranje koji smo", govori Irena. "Odličan, super, dođem svaki puta kad je ovako i za Badnjak i za evo Veliki petak", priča Slava.
Fiš se svidio i gostima iz Ukrajine naviklima na drugačiju riblju juhu. "Baka i djeda su tu odnedavno, tako da prvi puta probaju, ali sviđa im se i stvarno je dobro, malo onako je ljutkasto", navodi Anja iz ukrajinskog grada Hersona. A među brojnim pohvalama i poslovica za razmišljanje. "Mali lonci, mnogi gosti, soli, papri – bit će dosti", poručuje Janja iz Osijeka.
Fiš je fiš
Za mnoga jela primjenjivo, kažu majstori kotlića, ali fiš je fiš. Fiš malo ljutkast, malo slankast jer to čini čuda upravo u tom fišu, ne može biti slatkasto, ne može biti ni paradajz juhica, to mora biti fiš, koji mora biti pikantan, ne preljuto, pikantno ljuto i onda si ti napravio svoje, ako je tako, sigurno je dobro, 100 posto milo", objašnjava majstorica kotlića Ilonka Horvat.
Potvrdila je to i brzina kojom su se praznili kotlići. "Dugo se priprema, a brzo ode. Slušaj momče, takav je i život, dok si rekao jedan, nikada 20 godina, kad si nakupio 20 evo ti 100, otkud sto već, majko moja mila", priča nam jedan od majstora kotlića.
I zato - ova poruka za kraj. "Mora se uživati kada je Bog dao ovakve ljepote, neka nam Uskrsa, ovakvog blaženoga – to treba poželjeti", zaključuje Janja iz Osijeka.