U nizu vijesti o odlascima mladih poduzetnih ljudi iz Slavonije i Baranje, osvježenje je čuti da se netko onamo i vraća. Budućnost na istoku Hrvatske jedan je mladi poduzetnik našao zahvaljujući - crnom češnjaku. Podneblje i potencijali Slavonije i Baranje i dalje se ne koriste dovoljno, a rad na zemlji mnoge u startu odbija. No da može i drukčije, pokazao je RTL Danas.
Iako je u Zagrebu završio Ekonomski fakultet, MarijanBalić se vratio u rodnu Ilaču kako bi se bavio poljoprivredom. Jer, srce ga je vuklo natrag u Srijem, kako bi nastavio obiteljski posao. Počeci su, kaže, bili teški.
"To je bio batat, čak i kivano, lubenice, paprika, karfiol, krastavac, svega je zaista bilo tu", prisjeća se Marijan Balić.
Ali onda se dogodila prekretnica i to u proizvodnji crnog češnjaka. Tržište, željno domaćeg, a ne kineskog češnjaka, za Marijana se otvorilo.
"Čitajući jedan članak naišao sam na priču o tom crnom češnjaku i to me dosta zaintrigiralo s obzirom da smo vječno željni novih izazova i novih stvari u životu i jednostavno shvatio da je to to što mi trebamo proizvoditi", kaže Marijan.
Pa će i širiti proizvodnju jer izvozi crni češnjak. Nijemci, Talijani, Nizozemci znaju prednosti ovog češnjaka koji je okusom drukčiji od onog bijelog.
"Pomaže u regulaciji kolesterola, jačanjuimuniteta. Liječi jetru od oštećenja i vrlo je lako probavljiv za one kojima ne paše sirovi češnjak", objasnio je poduzetni Marijan.
Ali crni češnjak nije posebna sorta. To je zapravo naš bijeli češnjak koji se dobiva poput vina iz grožđa. Procesom sazrijevanja koji Marijan ne otkriva svakom.