ŽIVOT U ISTRI /

U Hrvatsku je doselila iz Ukrajine. Jedna ju je hrvatska namirnica sasvim oduševila

Ukrajinku Mariiju Yatsykovych je život odveo u Hrvatsku, a za Net.hr je ispričala kako se snalazi, te kako je prihvaćena

Pola Križevac

Pola Križevac

Novinarka rubrike Magazin koja se dugi niz godina bavi lifestyle temama, a najviše voli intervjue.

28.3.2025.
11:31
VOYO logo
VOYO logo

Veterinarska tehničarka Mariia Yatsykovych (56) u Hrvatsku je došla zbog rata u Ukrajini. Ovdje živi već treću godinu zaredom, a zadnjih godinu dana sreću je pronašla u Puli. Njena ljubav prema kulinarstvu je prevagnula pa je tako u Ukrajini radila u restoranu kao pomoćnik kuhara i kao chef, a isti put je nastavila i u Hrvatskoj. Pula joj se jako svidjela, a za grad kaže da je miran i tih pa tako u slobodno vrijeme uživa u šetnjama uz more.

Ukrajinka koja za sebe kaže da je optimistična i druželjubiva osoba, za Net.hr je ispričala kako se prilagodila životu u Hrvatskoj, što voli pripremati od hrvatskih jela i koja hrana ju je najviše oduševila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mariia Yatsykovych gostovala je u istarskom tjednu "Večere za 5" koju možete gledati na RTL-u i na platformi Voyo.

Image
Foto: Privatna arhiva

Obitelji priprema hrvatska jela

"Prvo sam živjela u Zagrebu, gdje sam radila u restoranu. Ondje sam upoznala puno dragih ljudi s kojima sam i danas dobra. Hrvati su općenito jako slični Ukrajincima, imamo slični mentalitet, ali i jezike. Kad sam došla u Hrvatsku dosta sam razumjela hrvatski jezik, ali ga nisam pričala. Nikad ga nisam baš učila nego sam radije pričala s ljudima", rekla je Mariia.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukrajinka je priznala da joj nije bilo teško prilagoditi se životu u Hrvatskoj jer je uvijek otvorena s ljudima, a i oni s njom. Istra ju je posebno fascinirala svojom divnom prirodom i zelenim uvalama, a priznaje da voli šetati i udisati morski povjetarac. No, uspjela je obići i ostala mjesta.

Image
Foto: Privatna arhiva

"Osim Zagreba, Pule i Medulina posjetila sam Limski kanal gdje sam prvi put u životu probala kamenice", dodala je Mariia.

Kako radi kao kuharica i već ima iskustva u pripremanju hrvatskih specijaliteta, pitali smo je što najviše voli pripremati i koja jela su joj najukusnija.

"Istra krije i pravo bogatstvo okusa. Hrvatska jela pripremaju se na bazi aromatičnog bilja, sezonskog povrća, morskih plodova i s dodatkom tekućeg zlata - istarskog maslinovog ulja. Volim pripremati bijelu ribu i srdele, škampe s umakom od češnjaka i ružmarina, a općenito volim i istarski pršut, bakalar, meso, tjesteninu, fuži, njoke, istarske sirove i tartufe. Moram priznati da znam sama ispeći kruh na koji volim dodati maslinovo ulje i jedem ga uz Malvaziju ili Teran", otkrila je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ZA NET.HR /

Kineskinja Rebecca o životu s Hrvatom: 'Zajedno kuhamo i obavljamo kućanske poslove’

Image
ZA NET.HR /

Kineskinja Rebecca o životu s Hrvatom: 'Zajedno kuhamo i obavljamo kućanske poslove’

Osim hrvatskih specijaliteta, svatko tko posjeti Hrvatsku ili se ovdje preseli, mora probati i rakiju, koja je ključni dio tradicije, a Mariia ju je usporedila s jednim ukrajinskim pićem te je istaknula u kojim situacijama se najčešće pije.

"Rakiju mogu popiti u društvu, ali ne bih rekla da je to moje omiljeno piće. U Ukrajini imamo slično piće - zove se Gorilka. Pijemo ga uz salo (ukrajinsku slaninu) i crni domaći kruh s lukom ili češnjakom", istaknula je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Privatna arhiva

Teme svakog razgovora o hrani su svakako nezaobilazna i ukusna sarma te štrukle, što Mariia često zna pripremati. Otkrila je i priprema li češće ukrajinska ili hrvatska tradicionalna jela svojim članovima obitelji.

"Znate, Ukrajinci sarmu kuhaju na isti način i volim je često pripremati za svoju obitelj. Slavonski čobanac je jako sličan ukrajinskom bograču. Izgleda mi jako slično. Štrukle isto pečem sama i znam taj recept jako dobro. Ja sam iz Zapadne Ukrajine, s Karpata, kod nas ima različitih vrsta sireva: ovčji, kozji, kravlji, miješani sirevi, slani, kiseli, slatki i zato pripremamo puno stvari od sira. Imamo i jelo slično štruklama", navela je i dodala: "Jako mi se sviđa hrvatska hrana, ali moram reći da - s obzirom na to da smo navikli na našu ukrajinsku tradicionalnu kuhinju, češće kuham ukrajinske specijalitete, posebno boršč. Jeste li znali da je naš boršč uvršten na popis nacionalne baštine Ukrajine UNESCO-u?"

Image
Foto: Privatna arhiva

Tartufi su je oduševili

Budući Mariia živi u Istri, koja se posebno ističe svojim vrhunskim specijalitetima, priznaje da su je oduševili tartufi za koje prije nije znala, i njihova raznolika primjena. Tartufi, koji su pravi gurmanski dragulji istarskog kraja, dodaju poseban pečat jelima, bilo da se koriste u pastama, umacima, ili čak u slasticama, čineći svako jelo nezaboravnim iskustvom.

"Probala sam i tradicionalne istarske slastice kao što cukerančići i jako mi se sviđaju, ali i fritule. Također volim sladoled i dodajem ga obično palačinkama. Znam sama ispeći torte i različite slastice, ali veliko iznenađenje u Istri mi je bilo njegovo veličanstvo - tartuf. Nisam znala da ga može se dodavati u deserte, posebno u tortu ili sladoled. Znam da ga ima u restoranima u Motovunu. Moram ondje ići kako bih probala sve što postoje s tartufima", poručila je Mariia na kraju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Privatna arhiva

Nove epizode "Večere za 5" gledajte od ponedjeljka do petka na RTL-u od 17.50! Epizode su dostupne na platformi Voyo 24 sata prije prikazivanja na televiziji.

POGLEDAJTE GALERIJU

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Uskoro kreće ljetna sezona, a oglasa je more: Svi traže kuhare, konobare, prodavače...

BNP
GLEDAJ 24 SATA PRIJE
VOYO logo
Još iz rubrike
Image
JEDNA NA MILIJUN /

Preživjela udar munje, ali ostala joj je nesvakidašnja posljedica: 'Promijenile su se'