Ako večerate prekasno povećavate rizik od debljanja, upozoravaju stručnjaci.
Novo istraživanje pokazalo je i da objed netom prije spavanja povećava rizik od dijabetesa tipa 2 budući da raste razina šećera u krvi, piše The Sun.
Procjenjuje se da je na svijetu 2,1 milijarda pretilih ljudi kod kojih se češće razvijaju fatalne komplikacije poput dijabetesa i visokog krvog tlaka.
Starija istraživanja potvrdila su povezanost kasne večere s pretilošću i metaboličkim sindromom.
"Ova studija daje nove spoznaje o kasnoj večeri i pogoršanju tolerancije na glukozu, kao i smanjenju količine masti koje sagorimo tijekom noći", rekao je jedan od autora studije dr. Jonathan Jun s Medicinskog fakulteta američkog Sveučilišta Johns Hopkins.
Učinak kasnog obroka uvelike varira od osobe do osobe te ovisi o tome kada idu spavati. "Ako se metabolički efekti koje smo opazili nakon jednog kasnog obroka počnu kronično ponavljati, tada kasna večera može dovesti do posljedica poput dijabetesa ili pretilosti", objasnio je Jun.
U istraživanju promatrano je 20 zdravih volontera - deset muškaraca i deset žena, pri čemu se stručnjaci htjeli saznati kako su večeru probavili oni koji su ju pojeli u 18 sati, u odnosu na one koji su ju pojeli u 22 sata. Svi sudionici išli su na spavanje u 23 sata.
Visoka razina šećera u krvi
Studija je pokazala da su razine šećera u krvi bile veće, a udio sagorjelih masnoća manji kod onih koji su večerali kasnije.
Najviša razina glukoze skočila je za 18 posto, dok se količina sagorene masnoće tijekom noći smanjila za oko deset posto u odnosu na druge volontere koji su ranije večerali.
Stručnjaci su zaključili da učinci kojima su svjedočili kod zdravih pojedinaca mogu biti izraženiji kod pretilih osoba ili dijabetičara koji već imaju narušen metabolizam.
Iako ova studija nije prva dokazala učinke kasne večere, istraživački tim uvjeren je da je jedna od najdetaljnijih.
"Moramo provesti dodatne eksperimente kako bismo vidjeli ponavljaju li se ovi efekti tijekom duljeg perioda i jesu li povezani s navikama poput odlaska na spavanje ubrzo nakon obroka ili cirkadijalnim ritmom.
Cirkadijalni ritam
Slično istraživanje provedeno početkom ove godine dokazalo je da večera nakon 18 sati povećava rizik od pretilosti i dijabetesa tipa 2. Znanstvenici tvrde da je razlog tomu što je probavni sustav noću manje učinkovit, i to zbog cirkadijalnog ritma, odnosno 24-satnih ciklusa fizioloških i psiholoških promjena vezanih uz smjenu dana i noći.
Primjerice, kod probavnog sustava noću stvaramo manje sline, želudac proizvodi manje probavnih sokova, crijevne kontrakcije koje pomiču hranu kroz crijeva se usporavaju te smo manje osjetljivi na inzulin.
Sve to znači da hranu bolje probavljamo danju, što je u skladu s ritmom koji ljudi slijede tijekom cijele povijesti - danju jedu, a noću spavaju.