Žvakanje se još uvijek smatra nepristojnom navikom, no ako gume za žvakanje ne sadrže šećer, one mogu koristiti zdravlju. Žvakanje može popraviti koncentraciju, smanjiti propadanje zuba i pomoći pri relaksaciji.
Velika svjetska udruženja stomatologa, pa čak i Europska komisija, redovito promoviraju gume za žvakanje bez šećera, a iz American Dental Associationa (ADA) navode istraživanje koje ukazuje da 20 minuta žvakanja guma za žvakanje nakon obroka može spriječiti propadanje zuba.
Umjesto šećera ove gume najčešće sadrže ksilitol ili sorbitol, a oba sastojka spadaju u grupu poliola. Sorbitol pruža tek 60% sladora koju daje sukroza, ali zato ima i za trećinu manje kalorija.
Dobro je i to što se polioli ne apsorbiraju u crijevima, pa stoga ne uzrokuju skok glukoze nakon obroka. S druge strane, ako se polioli uzimaju u pretjeranoj količini, to može dovesti i do proljeva.
Zašto su gume za žvakanje dobre za zube?
Žvakanje potiče izlučivanje sline u ustima. Ona neutralizira i razrjeđuje kiselinu koju stvaraju bakterije koje nastanjuju usta i hrane se ostacima na zubima i desnima. Ova kiselina je opasna jer oštećuje zubnu caklinu. No gubitak minerala se može spriječiti slinom.
Tko i zašto ipak ne bi trebao žvakati?
Ipak, nije sve tako jednostavno. Žvačete li previše, to potiče trošenje hrskavice vilice i pogoršava postojeći problem s vilicom. Studija objavljena u britanskom stručnom časopisu British Dental Journal ukazuje da okusi i konzervansi u gumama za žvakanje bez šećera mogu sami po sebi biti kiseli i uzrokovati eroziju i propadanje zuba. Autori napominju da na ovu temu treba provesti dodatne studije.
Iz britanskog udruženja stomatologa napominju da se ne treba oslanjati samo na gume za žvakanje, nego treba prati zube barem dva puta dnevno i koristiti kvalitetnu zubnu pastu.