Kanadska vlada razmatra uvođenje modificiranih svinja među prehrambene proizvode. Hibrid miša i svinje nazvan je enviropigs, a prema predviđanjima, bit će puno prihvatljiviji za okoliš, prenosi Slobodna Dalmacija.
Novu podvrstu jorkširske svinje kanadski su genetičari kreirali tako da su joj dodali gene miša kako bi smanjili količinu fosfora koji nastaje u svinjskim izlučevinama. Uskoro će milijuni Kanađana jesti meso ovog hibrida a da toga neće biti svjesni, a očekuje se da bi ovaj novi izum mogao biti odobren i u SAD-u.
Podsjetimo da već postoji mačka koja svijetli u mraku, stvorena je u SAD-u, a kanadska kompanija Nexia upravo je stvorila križanca pauka i koze. Razlog te genetske modifikacije jest dobiti kozu koja će proizvoditi paukov svileni protein u svome mlijeku - on se sakuplja, pročišćava i prede u nevjerojatno čvrsto vlakno, navodno trajnije od kevlara (umjetno vlakno koje se koristi u vojnoj industriji za izradu kaciga, neprobojnih prsluka...), mnogo elastičnije nego najlon i mnogo jače od čelika.
Ako vas ovakvo zadiranje u prirodu uznemiruje, možda se tješite time što se znanstvenici još nisu upustili u stvaranje hibrida čovjeka i životinje?
No, uskoro će hibrid svinje i čovjeka rasti u Missouriju, usred SAD-a. To je objavljeno i nitko se zbog toga nije previše uzrujao. A posljednja riječ genetskog inženjeringa bit će proizvodnja svinja s ugrađenim ljudskim genima. Takvi hibridi će se 'uzgajati' radi proizvodnje organa koji će se transplantirati ljudima.
Američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) odobrila je da se potomci kloniranih životinja mogu koristiti kao prehrambeni proizvodi. Uostalom, većina Amerikanaca jede rajčice s ugrađenim genima žohara, pa zašto bi se uzrujavali oko miševa?
Prethodni članci:
arti-200910120486006
arti-201003110622006