Zakiselili ste organizam? Vrijeme je za lužnatu hranu

Kvalitetnu i zdravu prehranu teško je zamisliti bez graha, graška, leće i ostalih mahunarki. Riječ je o, za organizam dobroj, lužnatoj hrani.

21.9.2011.
10:17
VOYO logo

Biljke iz obitelji mahunarki su bogate esencijalnim masnim kiselinama, složenim ugljikohidratima, vitaminima i mineralima. Uz to, kao lužnata hrana sadrže puno više hranjivih tvari nego plodovi s većom koncentracijom vode, pa su pogodne i za prehranu male djece. Odlično se slažu sa žitaricama jer su bogate aminokiselinama koje žitarice nemaju pa se njihovom kombinacijom dobiva uravnotežen obrok i bez mesa.

Najpopularniji među njima je svakako grah koji je u Europu donesen u 16. stoljeću, kad i krumpir i kukuruz. Od tada je razvijeno mnoštvo bijelih i obojenih sorti raznih oblika.

Kalorije, kolesterol, nadimanje

Grah ima visoku energetsku vrijednost. Porcija graha može imati od 300 do 500 kcal, što ovisi o dodacima (povrće, žitarice, kobasice, suho meso). Grah je bogat gotovo svim esencijalnim aminokiselinama, lecitinom te mineralima; natrijem, kalijem, kalcijem, željezom, fosforom, magnezijem, cinkom... Ne sadrži velike količine vitamina, no klijanjem graha povećava se njihova količina, posebno vitamina E i C.

Zanimljivo, ali zrno graha sušenjem ne gubi hranjive sastojke. Dokazano je da grah snižava kolesterol i trigliceride u krvi pa se preporučuje oboljelima od ateroskleroze i kardiovaskularnih bolesti. Kako osobama koje imaju problema s probavom grah ne bi bio pretežak, preporučuje im se konzumiranje pasiranog graha ili dodavanje začina koji smanjuju napuhavanje (lovor, kim, mažuran, timijan).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

ordinacija.hr

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezani članci:

arti-201107010549006 arti-201107190446006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
BNP
GLEDAJ 24 SATA PRIJE
VOYO logo
Još iz rubrike
Image
DUBOKO NESRETNI /

Psihologinje otvoreno: 'Ovo su znakovi da ste nezadovoljni vlastitim životom'