Neke marke voćnih sokova imaju postotak šećera sličan onom u gaziranim pićima te bi se trebali razrjeđivati vodom, upozorava dr. Susan Jebb, profesorica na Oxfordu. Potrošači su zbunjeni velikom ponudom različitih proizvoda za koje se tvrdi da bi se trebali koristiti u svakodnevnoj zdravoj prehrani. Voće iz konzerve i dječji napici reklamiraju se kao zdravi iako sadrže potencijalno štetne količine šećera i soli.
Voćni sokovi, upozoravaju stručnjaci, poseban su problem jer ne sadrže vlakna niti bilo kakve druge nutritivno vrijedne namjernice, a imaju velik broj kalorija i trebalo bi ih izbaciti iz preporučene zdrave prehrane. 'Voćni sok nije isto što i voće iz kojeg se dobiva, sok dakako sadrži puno više šećera. Umjesto njega puno bolje je pojesti pravo voće', upozorava dr. Jebb.
Zaboravite sokove
U malom pakiranju soka od naranče nalaze se dvije i pol žlice šećera, a u velikom čak pet. Jedna naranča ima samo dvije žlice šećera, a isto tako sadrži i biljna vlakna kojih u sokovima nema ni u tragovima. Voće također stvara osjećaj sitosti i ubija želju za dodatnim obrocima. Stručnjaci mole proizvođače sokova da smanje razinu šećera jer sokovi postaju 'nove cigarete'. Tvrde da su sokovi, baš kao i slatkiši – krajnje nezdravi.
Svježe voće tako i dalje ostaje najzdraviji izvor šećera, vitamina i vlakana.