Zamjenjivanjem maslaca margarinom ipak se smanjuje rizik od srčanih oboljenja, pokazalo je novo istraživanje, piše Daily Mail.
Stručnjaci s Harvardske škole za javno zdravlje sumnjaju u rezultate novijih studija koje promoviraju povratak maslaca i vrhnja.
Nutricionisti desetljećima upozoravaju da treba smanjiti unos punomasnog mlijeka te mesa i mliječnih proizvoda koji imaju visok udio zasićenih masnih kiselina. No, nekoliko velikih studija objavljenih u posljednjih nekoliko mjeseci tvrdi kako ljudi koji unose mnogo zasićenih masti nemaju ništa veći rizik od preuranjene smrti od onih koji ih ne unose.
Međutim, znanstvenici s Harvarda tvrde kako su pronašli dokaze koji pobijaju nedavna istraživanja i savjetuju ljudima da se drže podalje od zasićenih masti.
Ljudi jednu lošu stvar zamijene drugom!
![Image](https://d19p4plxg0u3gz.cloudfront.net/8a6edc38-92bd-11eb-8d2e-0242ac12000f/v/42bc9a34-9d0c-11eb-a404-cedfb09875dd/1280x1280-42bcbbf4-9d0c-11eb-8f97-cedfb09875dd.webp)
Ključ je, kažu znanstvenici, u tome da ljudi koji smanje unos zasićenih masnih kiselina iste zamijene zdravijim alternativama, kao što su margarin, biljno ulje, maslinovo ulje i orašasti plodovi, čime se znatno smanjuje rizik od srčanih oboljenja.
No, znanstvenike zabrinjava što mnogi ljudi maslac i vrhnje zamijene ugljikohidratima poput bijelog kruha. Upravo je to najizgledniji razlog zašto su drugi istraživači zaključili da ljudi koji smanje unos zasićenih masnih kiselina time nisu smanjili smrtnost.
![Image](https://d19p4plxg0u3gz.cloudfront.net/d573951e-92ba-11eb-b509-0242ac12000f/v/42bc9a34-9d0c-11eb-a404-cedfb09875dd/1280x1280-42bcbbf4-9d0c-11eb-8f97-cedfb09875dd.webp)
"U pogledu rizika od bolesti srca, zasićene masti i rafinirani ugljikohidrati podjednako su nezdravi", kaže profesor Frank Hu, autor studije.
Stručni tim profesora Hua analizirao je dugoročni način prehrane i informacije o zdravlju od 127.000 Amerikanaca.
Zaključci objavljeni u časopisu Journal of the American College of Cardiology pokazali su da se zamjenjivanjem zasićenih masti s polinezasićenima rizik od srčanih oboljenja smanjuje za 25 posto. Zamjenjivanje zasićenih s mononezasićenim masnoćama, kao što je maslinovo ulje, smanjuje rizik od bolesti srca za 15 posto.
Zamjenjivanje zasićenih masti ugljikohidratima ne pokazuje pomake u smanjenju rizika od srčanih oboljenja.
Daily Mail/Magazin.hr