Ugasite žgaravicu - jednom zauvijek!

Žgaravicu mogu potaknuti razni uzroci, no obično je riječ o masnoj hrani, kofeinu, čokoladi i pepermintu. I izbor napitka može biti problematičan.

20.9.2011.
14:54
VOYO logo

Na stanicama EatingWell Magazine nude savjete kako možete spriječiti žgaravicu. Neugodan osjećaj vrućine u prsima ili grlu osjetio je velik broj osoba. Kako spriječiti povrat kiseline koja izaziva ovaj ružan osjećaj?

Žgaravicu mogu potaknuti razni uzroci, no obično je riječ o masnoj hrani, kofeinu, čokoladi i pepermintu. I izbor napitka može biti problematičan. Previše alkohola iritira želudac i opušta sfinkter jednjaka koji bi trebao spriječiti povrat kiseline u jednjak. Ovo može uzrokovati žgaravicu i krvarenje. Pod većim rizikom su i oni koji piju puno gaziranih pića, posebno ako to čine noću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prejedanje ili jedenje kratko prije spavanja također mogu potaknuti žgaravicu.

Kako izbjeći žgaravicu?

Jedite polako Uživajte u hrani i polako je jedite. Žgaravica se daleko rjeđe javlja ako se hrana unosi polako, pokazalo je to i istraživanje Medical University of South Carolina. Jedan od razloga može biti to što žvakanjem izlučujemo više sline koja neutralizira želučanu kiselinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više vlakana Jedete li hranu bogatu vlaknima, imat ćete i do 20 posto manji rizik od pojave žgaravice. Prethodne studije su pokazale i da ovakva hrana štiti od pojave raka jednjaka.

Uklonite suvišne kilograme Suvišni kilogrami povećavaju rizik od pojave žgaravice, jer velika tjelesna težina pritišće želudac. Zbog toga se hrana lakše vraća u jednjak.

Krećite se Dok hodamo ostajemo uspravni, pa nam u nastojanju da hrana ostane u želucu pomaže i gravitacija. Leći nakon obroka je najgore što biste mogli učiniti.

Vezani članci:

arti-201108080033006 arti-201108260369006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo