Jaja
Ne samo da svako jaje sadrži 6 grama proteina već su to 6 od najvrednijih grama proteina, kaže dijetetičar i nutricionist Bonnie Taub-Dix. Jaja su na samom vrhu "biološke vrijednosti". Osim toga, bogata su kolinom, kao i vitaminima B-12 i D, koji su bitni za održavanje razine energije i održavanju stanica u organizmu. Prema istraživanju objavljenom u časopisu British Journal of Medicine, jaja možete jesti svakodnevno bez rizika od srčanih bolesti ili moždanog udara.
Kravlji sir
Sadrži 25 grama proteina i 18 posto kalcija u jednoj šalici, a što zadovoljava dnevne potrebe organizma, kaže dijetetičar Jim White. Bogat je kazeinom, najsporije probavljivim proteinom koji će svakako produžiti osjećaj sitosti.
Piletina
Perad općenito sadrži daleko manje zasićenih masnoća od mnogih drugih vrsta mesa. Pileća prsa sadrže 30 grama proteina, pa je upravo to dio koji stručnjaci preporučuju.
Cjelovite žitarice
Imaju više proteina nego složenih ugljikohidrata (koji su od vitalnog značaja za unos vlakana u organizam, zdravlje srca i uspješan gubitak kilograma).
Riba
"Ima malo kalorija i visok udio nutritivne vrijednosti. Riba je izvrstan izvor omega-3 masnih kiselina koje su odlične za zdravlje srca i stabiliziranje raspoloženja", kaže Taub-Dix. Osim toga, održavaju i funkcije mozga koje s godinama slabe, pokazali su rezultati istraživanja iz 2014. godine objavljenog u American Journal of Preventive Medicine. Među najzdravijima su: losos i tuna. Znanstvenici preporučuju jesti ribu dva puta tjedno.
Mahunarke
Bogate su bjelančevinama koje su dobre za srce i vlakanima. Osim toga, dobar su izvor vitamina B. Unesite u svoj jelovnik grah, leću, soju i grašak. Čak i grašak sadrži 8 grama proteina po šalici.
Grčki jogurt
Savršen za doručak, kao grickalica ili dodatak bilo kojem jelu. Obični, nemasni grčki jogurt sadrži 17 grama proteina u porciji. Voćne je poželjno izbjegavati zbog šećera kojim obiluju.
Orašasti plodovi
Bogati su zdravim nezasićenim masnim kiselinama, ali obiluju i proteinima. Osim toga, ljudi koji jedu šaku orašastih plodova dnevno imaju 20 posto manje šanse od prijevremene smrti, pokazala je studija objavljena 2013. godine u New England Journal of Medicine.
Lisnato povrće
Kelj, raštika, špinat, kupus i drugo lisnatoo zeleno povrće prepuno je proteina. Iako svo 'zelenje' ne sadrži sve aminokiseline koje su vam potrebne, kombinirate li ga s s grahom i mahunarkama dobit ćete obrok koji sadrži potrebnih devet esencijalnih aminokiselina.
HuffingtoPpost/Magazin.hr