Skriveni sastojak uzrok alergija na hranu

Diklorofenol, kemikalija iz pitke vode te voća i povrća tretiranog pesticidima povezana je s alergijama na hranu, ukazuje se u novoj studiji objavljenoj u Annals of Allergy, Asthma and Immunology.

6.12.2012.
8:04
VOYO logo

Američki znanstvenici su ustanovili da ljudi s najvišim razinama diklorofenola u urinu imaju i najviše šansi da budu alergični na hranu.

Međutim, napominju da to ne znači da sad treba kupovati vodu u bocama i izbjegavati onu iz slavine. Zapravo, diklorofenoli najvjerojatnije dospijevaju u organizam putem voća i povrća tretiranog pesticidima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rezultati se temelje na ispitivanju 10.348 osoba koje su sudjelovale u američkom istraživanju U.S. National Health and Nutrition Examination Survey u razdoblju između 2005. i 2006. Među njima je 2.548 imalo mjerljive razine diklorofenola u urinu. Iz ove grupe je 2.211 aktivno sudjelovalo u studiji.

'Visoka razina diklorofenola povezana je osjetljivošću na hranu. A pretjerana upotreba diklorofenola može potaknuti povećanu pojavu alergija na hranu u zapadnim društvima', napisali su znanstvenici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, treba napomenuti da nova studija nije ustanovila jasno uzročnoposljedičnu vezu već samo moguću vezu. Stoga je teško reći što točno, ako išta, u diklorofenolu izaziva alergije na hranu.

Diklorofenoli (DCPs) su grupa kemijskih spojeva koji su derivati fenola te sadrže dva atoma klora. Postoje šest izomera (spojevi istog sastava ali različitih kemijskih svojstava): 2,3-Diklorofenol 2,4-Diklorofenol 2,5-Diklorofenol 2,6-Diklorofenol 3,4-Diklorofenol 3,5-Diklorofenol

Diklorofenoli se često koriste u izradi herbicida i drugih složenijih kemikalija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo