Špinat
Bogat je željezom i mineralima što mu je osiguralo mjesto na vrhu najboljeg zelenog povrća. 'Samo jedna žalica svježeg špinata dnevno osigurava gotovo dvostruko više od dnevne potrebe za vitaminom K koji igra važnu ulogu u kardiovaskularnom zdravlju i zdravlju kostiju', kaže nutricionistkinja Joy Bauer. Pun je antioksidansa, uključujući i vitamine A i C. Osim sirov u salatama, špinat je odličan i kuhan. Najčešće se priprema na mlijeku, s vrhnjem i sirom jer ne samo zbog ukusa, već jer se na taj način odstranjuje oksalna kiselina iz špinata, a žrtvuje kalcij iz mlijeka.
Kelj
'Popularnost kelja s razlogom je sve veća', kaže Sharon Palmer, autorica knjige The Plant-Powered Diet. Kelj je bogat vitaminima K, C i A, a sadrži i vlakna te kalcij. Ako kelj uvrstite u vašu prehranu osigurat ćete si puno važnih hranjivih tvari. Kelj je biljka koja se uzgaja tokom cijele godine, ali se uglavnom konzumira zimi, kada je izbor povrća ograničen. Sharon Palmer preporučuje da se lišće kelja masira rukama s maslinovim uljem i limunovim sokom, a može se u tome i marinirati preko noći. Kelj je odličan lešo ili u raznim varivima.
Raštika
Ovo je podcijenjeno i vrlo zdravo te ukusno povrće. Raštika je dobar izvor kalcija i vitamina K. Najbolja je kuhana, ali stručnjaci savjetuju da se može jesti i sirova. Lišće raštike može se koristiti i za pravljenje sarmi.
Blitva
Blitva se najčešće jede kuhana s krumpirom, začinjena maslinovim uljem i češnjakom. Vrlo je ukusna i kada se od nje prave sarmice. 'Blitva sadrži široku lepezu fitonutrijenata, za koje se pokazalo da imaju protuupalna i antioksidantna svojstva. Blitva je također odličan izvor željeza, kalija, magnezija, vitamina C i K.
Kupus
Kupus je prepun vitamina K i C. 'Ako želite jesti još bolju varijantu, jedite crveni kupus u salatama', savjetuje stručnjakinja Sharon Palmer. Kuhani kupus idealan je za zimske juhe i variva. Kombinirajte ga s mrkvom, krumpirom ili repom. Konzumiranjem kupusa u organizam se unose najaktivniji elementi za održavanje biološke ravnoteže i za njegovu obranu od raznih bolesti.
Brokula
'Brokula obiluje kalijem, vitaminom K, a sadrži i flavonoid koji pomaže u zaštiti protiv raka', kaže nutricionistica Mitzi Dulan i autorica knjige The Pinterest Diet: How to Pin Your Way Thin.
Salata
Razlikujemo četiri vrste zelene salate: rimska, glavata maslenka, glavata kristalka i ona slobodnih listova. Jede se sirova tokom cijele godine. Bogata je vlaknima koja poboljšavaju probavu. Salata je bogata vitaminom C i beta-karotenom, a dobar je izvor i vitamina B.
Rikola
Rikola sadrži razne mineralne soli uključujući i mangan, kalcij, magnezij, željezo i cink, a šalica rikole sadrži i samo pet kalorija. Specifičnog je okusa, sličnog senfu. Jede se sirova uz dodatak koje kapljice ulja, soli i octa, a mnogu će uživati u njezinom okusu ako ju slože s rajčicom i mozzarellom.
Prokulica
Visoke koncentracije tiamina (vitamin B1) i folne kiseline, čine prokulicu idealnim povrćem za ljude koji trpe od kronične slabosti živaca, umora i nedostatka koncentracije te kojima nedostaje vitalnosti i životne snage. Tiamin, zajedno s elementom manganom u tragovima i određenim proteinima, stvara u procesima metabolizma životno važne enzime, prije svega za opskrbu mozga i živaca glukozom. Sadrži puno kalija, koji odvodi vodu iz tijela i kao suigrač natrija poboljšava transport hranjivih tvari iz krvi u tjelesne stanice. Visoki sadržaj vitamina C jača imunitet.