Grašak
Jedan od najmanjih plodova je i najbogatiji hranjivim tvarima. Posebno je bogat vitaminima A, C i K, koji su važni za zdravu krv i kosti. Jedite ga sirovog, dodajte ga u salate, ili pripremite uz tjesteninu ili rižu.
Karfiol
Mnogi misle da bijeli plodovi nisu tako bogati nutrijentima. Karfiol je iznimka. Bogat je sastojcima koji djeluju protiv upala, a povezuju ga i s prevencijom raka i moždanog udara. Možete ga jesti i sirovog s malo umaka ili napraviti pire, kao alternativu pireu od krumpira.
Zelena salata
Salata koja je posijana u veljači, presađena u ožujku i travnju, a pobrana u svibnju sadrži vitamin C i vitamine B kompleksa, kao i važne minerale, kao što su kalcij, fosfor i željezo. Dobra je za jetru i probavu, a prehrambena vlakna kojima je zelena salata bogata poboljšavaju probavu i potiču pravilnu peristaltiku crijeva.
Špinat
U svibnju je grijeh ne jesti špinat jer je tada najbolji izvor vitamina A, C, E, folne kiseline, kalcija i željeza.
Gljive
U svibnju kreće sezona kultiviranih gljiva. Tko želi dozu riboflavina, niacina, folne kiseline i vitamina D, treba uživati u gljivama.
Jagode
Najbolje je jesti jagode iz vlastitog vrta, koje nisu bile izložene pesticidima, a treba ih jesti odmah nakon branja. Bogate su folatima i vitaminom C. Jedete li ih, unijet ćete u tijelo dragocjene biljne fenole i antioksidanse, koji smanjuju rizik od karcinoma i srčanih oboljenja. Naravno, nude i vlakna, pa djeluju blagotvorno na probavni sustav, snižavaju kolesterol, smanjuju rizik od srčanih oboljenja i štite od karcinoma debelog crijeva.