Sigurno i vi čitav život griješite kada je ova zlata vrijedna namirnica u pitanju

Još su stari Grci i Rimljani prepoznali dragocjena svojstva zelene salate i njome te se redovito nalazila na njihovom jelovniku. Koliko je često na vašem tanjuru?

10.10.2014.
9:05
VOYO logo

Hipokrat, grčki liječnik i otac medicine, pripisivao je zelenoj salati snažna ljekovita svojstva. U staroj Perziji bila je cijenjena kao namirnica koja osigurava miran san.

U prošlosti je bila poznata i kao 'trava mudraca', što dovoljno svjedoči o njenoj vrijednosti i snazi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zelena salata je izvor mnogih nutrijenata važnih za zdravlje. Bogata je vitaminima A, C, E, B1, B2, B3, B6 te mineralima fosforom, kalcijem, magnezijem, željezom i bakrom. Kod zelene salate vrijedi pravilo: što je lišće tamnije to je veća nutritivna vrijednost.

Mnogi ljubitelji zelene salate imaju naviku bacati prve, vanjske listove, jer su za razliku od mekog i ukusnog unutarnjeg dijela, suviše tvrdi i žilavi. No, to je apsolutno pogrešno, jer vanjski listovi sadrže dvostruko više vitamina C nego unutarnji, piše portal receptinadlanu.com.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zelena salata najbolja je svježe ubrana. Stajanjem gubi vitamine i minerale. Važno je znati i kako zelenu salatu ne smijete rezati unaprijed jer tako uništavate velike količine vitamina C.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo