Sezona je kestenja: Znamo da su ukusni, ali jeste li svjesni koliko su zapravo zdravi?

Image
Foto: Thinkstock, Lena_Zajchikova

Ovo orašasto voće navodno je jedna od prvih namirnica koje su ljudi konzumirali

15.10.2016.
15:00
Thinkstock, Lena_Zajchikova
VOYO logo

Po čemu je jesen prepoznatljiva ako nije po kestenima? Pečeni, kuhani, u kolačima ili u obliku kesten-pirea, malo im tko može odoljeti. Nema ljepšega od šetnje gradom uz mjericu vrućih maruna.

Ako niste znali, ovo orašasto voće navodno je jedna od prvih namirnica koje su ljudi konzumirali, a može ga se naći pretežno u južnom dijelu Europe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovim što su ukusni, iznimno su zdravi, a evo zašto:

1. Vrlo su energetski zasitni

Sto grama pečenog kestenja ima 245 kalorija što je itekako dovoljno da nas zasiti. Razlog tome je što se njihovom termičkom obradom povećava količina bjelančevina i ugljikohidrata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2. Dobri za bezglutensku ishranu

Image

Ne sadrži gluten pa ga mogu konzumirati osobe koje boluju od celijakije.

3. Potiče probavu

Bogato je vlaknima pa blagotvorno djeluje na crijeva i potiče zdraviju i redovitu stolicu.

4. Čuva bubrege i srce

Kestenje je bogato kalijem, fosforom i nezasićenim masnim kiselinama za koje znamo da imaju dobar učinak na organizam. Baš ih se iz toga razloga preporučuje osobama koje boluju na srce, ali i bubrežnim bolesnicima.

5. Jača kosti i imunitet

Image

Također sadrži bakar koji pomaže u proizvodnji crvenih krvnih zrnaca, pozitivno djeluje na živčani sustav te ojačava imunitet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kod kupnje kestenja

Pazite da su plodovi svježi, sjajni i bez oštećenja. Ako imaju šuplji zvuk kad ih tresete, to znači da su truli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo