Nekoliko nedavno objavljenih studija potvrdilo je zdravstvena svojstva borovnica, ukusnog bobičastog voća, zamamne plavoljubičaste boje, kojemu je sezona upravo sad.
U usporedbi s drugim voćem borovnice imaju najveću količinu antioksidansa i ostalih fitokemikalija koje snižavaju tlak, poboljšavaju pamćenje, smanjuju upalne procese u organizmu i usporavaju starenje, odnosno čine da zdravo i prirodno starimo.
Rezultati nekoliko studija na ovu temu objedinjeni su i objavljeni u časopisu The Journals of Gerontology, Series A: Biological Sciences and Medical Sciences. Pokazali su da šalica borovnica dnevno pomaže sniziti sistolički tlak, a zahvaljujući antocijaninu - flavonoidu koji borovnicama daje boju, čuva i krvne žile.
(FOTO: Pexels)
Osim toga polifenoli u borovnicama poboljšavaju pamćenje kod starijih osoba. Iste te polifenole sadrži i grožđe.
I tu nije kraj. Redovita konzumacija borovnica ublažava upale u tijelu i time prevenira razvoj kroničnih bolesti, piše portal Slash Gear. Zbog toga što mijau nizak glikemijski indeks, obiluju vitaminom C i vlaknima, dobar su izbor i za dijabetičare.
Borovnice je najzdravije jesti svježe, što znači da je sada najbolje vrijeme za uživanje u ovom bobičastom voću. No, isto tako hranjive su i smrznute pa su dostupne tijekom cijele godine.
Možete ih konzumirati na bezbroj načina. Stavljati ih u pite i kolače - savršen su preljev za cheesecake, ali i od njih napraviti ukusan umak koji ide uz pečenje. Borvnice možete stavljati u smoothie, jogurt ili od njih napraviti džem.
Želite li ih sami zamrznuti, poredajte ih na tacnu koja može u zamrzivač, zamrznite pa prebacite u vrećicu. Tako ćete spriječiti da se borovnice zamrznu u "grudu".