Povremena čaša crnog vina mogla bi biti povezana s zdravljem probave i crijeva, tvrdi novo istraživanje. Znanstvenici na King's College fakulteta u Londonu analizirali su 900 blizanaca kako bi otkrili učinke piva, bijelog vina i crnog vina na mikrobiom u crijevima.
Otkrili su da je mikrobiom u probavnom sustavu raznolikiji kod osoba koje piju crno vino nego kod onih koji piju druga pića. Znanstvenici smatraju da do toga dolazi zbog kemijskog spoja polifenola koji se nalazi u vinu, a može djelovati kao antioksidans.
(FOTO: Thinkstock)
Zdravlje crijeva je ključno za brojne procese u tijelu, a loše narušeno stanje probave odgovorne je za:
- letargiju
- tjeskobu
- napuhavanje
- iritabilnost
To, međutim, ne znači da biste trebali konzumirati velike količine vina. Poanta je u unosu polifenola koji možemo dobiti i iz drugih namirnica.
Primjerice, povećajte unos rajčica, cikle, zelenog lisnatog povrća, zelenog čaja, ali i čistog kakaa.
Znanstvenici su napomenuli da nikako ne potiču pretjerivanje, već da je pri unosu alkohola važno izabrati i ono što nanosi najmanje štete organizmu.
"Iako smo uvidjeli povezanost između crnog vina i zdravlja mikrobioma, dovoljno je piti vino rijetko. Čak i jedna čaša svaka dva tjedna ima efekt", izjavila je autorica studije, Caroline Le Roy.