Izbacivanje crvenog mesa iz prehrane može uzrokovati smanjenje razine željeza u organizmu, a veća je vjerojatnost da je upravo čokolada, prepuna šećera i masti, opasna po život, točnije, može uzrokovati rak, kaže stručnjak.
"Idući puta kada budete jeli sočno pečenje od crvenog mesa nema potrebe da se hvatate za srce. Ne postoji medicinsko istraživanje koje je dokazalo kako crveno meso uzrokuje rak. Štoviše, opasnija je čokolada, od mesa", kaže kirurg bolnice Svetog Georga u Londonu.
Nastavlja kako je unošenje velikih količina šećera i zasićenih masi znatno veći problem, iako i to ne znači kako bi trebali prestati jesti čokoladu. Cijela priča oko crvenog mesa i raka započela je tamo još u sedamdesetima, kada je istraživanje Adventista sedmoga dana, vjerske grupe koja ne jede meso, pokazala kako imaju znatno niske šanse da obole od raka želuca, u odnosu na opću populaciju. To i dalje ne znači kako je za sve krivac crveno meso, budući Adventisti sedmog dana ne puše, ne piju alkohol, kavu niti konzumiraju ljute začine. Istraživanja temeljena na prehrani su suviše površna i to nije relevantna znanost.
"Takva se istaživanja oslanjaju na ljude, koji bi se trebali sjetiti što su sve jeli, a da uopće u obzir ne uzimaju način na koji su jela pripremljena, a da ne spominjemo ostale čimbenike", poručuje liječnik.
Drugo istraživanje u kojemu se tvrdilo kako crveno meso uzrokuje rak, bilo je istraživanje prehrambenih navika južnih i sjevernih Europljana. Međutim, jedi i drugi imaju totalno različite životne navike. Svi znamo kako je maslinovo ulje, važan dodatak svakom jelu južnog Europljanina, povezano sa niskim rizicima oboljenja od raka debelog crijeva.
Ljudi koji jedu ribu, unose omega 3 masne kiseline, koje štite od raka.
"Ta studija nije uspoređivala istovjetne situacije, pa stoga niti nije mogla biti utvrđena koleracija između crvenog mesa i raka. Stoga su preporuke da tjedno jedemo oko 500 grama crvenog mesa ili dnevno 70 grama, sasvim opravdane", pojašnjava kirurg.
"Problem leži u načinu na koji ljudi kuhaju. Spržite li nešto, stvaraju se pirolisini, a za njih znamo da uzrokuju mutacije stanica debelog crijeva. Soga, planirate li roštiljati, nemojte spaliti meso do smrti. Ono što me u cijeloj ovoj priči oko crvenog mesa zabrinjava jest da smo zanemarili neke druge rizike. Previše sam se nagledao pacijenata koji su konzumirali štetnu hranu, pa su patili od zatvora, a što duže ta agonija traje, to je veća šteta učinjena zdravlju", kaže Leicester.
Ono što je sigruno, provjereno i točno, a odnosi se na crveno meso, jest da ukoliko ga ne jedete izlažete se opasnosti da postanete anemični. Rak želuca i crijeva sve je učestaliji jer živimo duže. Do 50-te ili 55-te godine čak 40 posto populacije u želucu ima polipe. Samo njih 10 posto prerastu u rak, a ukoliko uklonite polip, uklanjate i mogućnost oboljenja od raka.
Ono što se može učiniti kako bi broj oboljelih od raka želuca i crijeva bio manji, jest doći na pregled. Međutim, samo 50 posto ljudi pristaje na ovakve preglede, a to je nešto što se mora promijeniti, želimo li da visoki broj oboljelih od rakak probavnog trakta bude manji.