Već je poznata činjenica da je riba pogodna za naše zdravlje, a najnovija istraživanja kažu kako čak smanjuje rizik od ranije smrti. Velike količine lososa i bakalara smanjuju rizik od Alzheimerove bolesti kod žena za 38 posto, a kod muškaraca smanjuju rizik od bolesti jetre za 37 posto.
Prethodna su istraživanja pokazala kako su omega-3 masne kiseline u ribi one koje reduciraju pojavu raka ili bolesti srca. No, one djeluju korisno samo kada je riba pečena, poširana ili napravljena na grillu, dok ona pržena ima zapravo obrnuti efekt i nema zdrava svojstva. Znanstvenici smatraju da je razlog tome razvoj transmasnih kiselina koje potiču povećanje razine kalorija u hrani.
(FOTO: Thinkstock)
Istraživači sa Sveučilišta u Zhejiangu analizirali su 240 729 muškaraca i 180 580 žena u vremenskom razdoblju od 16 godina. Sudionici su na pitanja o svojoj prehrani odgovarali putem raznih upitnika.
Rezultati su pokazali kako su muškarci s najvećom kozumacijom ribe u prehrani smanjili svoj rizik od srčanih bolesti za 10 posto, a od bolesti pluća za čak 20 posto. No, kada je bilo riječ o prženoj ribi, rezultati nisu bili baš pozitivni. Naime, žene koje su konzumirale ribu pripremanu na takav način, povećale su mogućnost ranije smrti.
Autori istraživanja savjetuju često konzumiranje ribe i ribljih proizvoda, ali izbjegavati prženje kao način pripreme.
Pročitajte još:
- Je li sushi zdrava hrana ili nas samo zavaravaju?
- Kad hrana liječi: Ovo je 10 najzdravijih namirnica na svijetu
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!