pečena, poširana, grilana... /

Riba je odlična za zdravlje, ali puno toga ovisi i o načinu pripreme

Image
Foto: Thinkstock

Riba je jedna od najzdravijih namirnica, a nova istraživanja kažu kako čak smanjuje rizik od ranije smrti

27.7.2018.
12:00
Thinkstock
VOYO logo

Već je poznata činjenica da je riba pogodna za naše zdravlje, a najnovija istraživanja kažu kako čak smanjuje rizik od ranije smrti. Velike količine lososa i bakalara smanjuju rizik od Alzheimerove bolesti kod žena za 38 posto, a kod muškaraca smanjuju rizik od bolesti jetre za 37 posto.

Prethodna su istraživanja pokazala kako su omega-3 masne kiseline u ribi one koje reduciraju pojavu raka ili bolesti srca. No, one djeluju korisno samo kada je riba pečena, poširana ili napravljena na grillu, dok ona pržena ima zapravo obrnuti efekt i nema zdrava svojstva. Znanstvenici smatraju da je razlog tome razvoj transmasnih kiselina koje potiču povećanje razine kalorija u hrani. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Thinkstockphotos.com

(FOTO: Thinkstock)

Istraživači sa Sveučilišta u Zhejiangu analizirali su 240 729 muškaraca i 180 580 žena u vremenskom razdoblju od 16 godina. Sudionici su na pitanja o svojoj prehrani odgovarali putem raznih upitnika. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rezultati su pokazali kako su muškarci s najvećom kozumacijom ribe u prehrani smanjili svoj rizik od srčanih bolesti za 10 posto, a od bolesti pluća za čak 20 posto. No, kada je bilo riječ o prženoj ribi, rezultati nisu bili baš pozitivni. Naime, žene koje su konzumirale ribu pripremanu na takav način, povećale su mogućnost ranije smrti. 

Autori istraživanja savjetuju često konzumiranje ribe i ribljih proizvoda, ali izbjegavati prženje kao način pripreme. 

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
fnc 20
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo