Recepti sa sirovom hranom su blagoslov za zdravlje i pomažu u mnogim tjelesnim tegobama. Voće i povrće, kao i ostala sirova hrana koristi se za liječenje kroničnih bolesti.
Prednosti sirove hrane
Prije se hrana kuhala, mlijeko se prekuhavalo kao i voda iz razloga što nisu sva domaćinstva imala hladnjak niti mogućnost skaldištenja hrane. Sve se jelo u trenutku bez dodatnih pripremanja.
Ako se odlučite na recepte sa sirovom hranom, ovo su prednosti koje ćete osjetiti:
- veća razina energije
- gubitak težine i masnih naslaga
- ljepša i zdravija koža
- bolje funkcioniranje mozga i bolja memorija
- ojačan imunološki sustav
- smanjen rizik od dijabetesa
- poboljšana crijevna flora
Recepti sa sirovom hranom
Kako bi pripremali recepte sa sirovom hranom bit će vam potrebni ili sokovnik za hladno prešanje hrane, snažni blender za smoothije i dehidrator za sušenje hrane s regulacijom temperature. Kreativnost u spremanju sirove hrane nema granica, no ipak pazite da ne pretjerate i prestanete jesti termički obrađenu hranu u potpunosti.
Sirova juha od krastavaca
Potrebni sastojci:
- 400 ml tople vode
- 70 g indijskih oraščića
- ½ krastavca
- ½ avokada
- ½ crvene paprike
- 2 male rajčice
- 1 stabljika celera
- 1 češanj češnjaka
- ¼ ljubičastog luka
- 10 ml konopljinog ulja
- origano ili začin po želji
Priprema: Očistite avokado tako da uklonite košticu iz njega, a meso stavite u blender zajedno sa svim ostalim sastojcima. Krastavac operite ali nemojte ga guliti. Smjesu miješajte dok ne postane potpuno ujednačena i glatka. Dodajte malo maslinovog i konopljinog ulja i ukrasite začinom po želji.
Sirove punjene paprike
Potrebni sastojci:
- 4 veće paprike, očišćene i izdubljene
- 1 šalica suncokretovih sjemenki
- 1 šalica mrkve
- ½ šalice tikvice
- 1 šalica oraha, namočenih
- nekoliko suhih rajčica
- 1 mali crveni luk
- nekoliko listića svježeg peršina
- ½ svježe crvene paprike
- 1-2 žlice limunova soka
- 1 režanj češnjaka
- 1 šalica svježeg kukuruza
- nekoliko cherry rajčica, narezanih na četvrtine
- 1 šalica stabljika celera
Priprema: Prvo operite paprike, očistite ih i izdubite. Prije početka miješanja sastojaka suncokretove sjemenke i orahe namočite u vodu da odstoje. Nakon toga sve sastojke osim kukuruza, chery rajčica i celera smiješajte zajedno u blenderu. Nakon toga ručno umješajte cherry rajčice, kukuruz i narezani celer. Paprike ako želite možete dehidrirati ili grijati na suncu. Smjesom napunite paprike i poslužite uz začin po želji.
Kupus salata
Potrebni sastojci:
- ½ glavice kupusa
- 1 mrkva
- 1 mali luk
- 4 žlice kokos čipsa
- 1 žlica tamarija
- ½ žličice slatke crvene paprike
- 1 žlica sezamovih sjemenki
- 1 žlica maslinovog ulja
- malo limunovog soka
Priprema: Povrće kupus, luk i mrkvu narežite na sitne trakice. Možete koristiti i nož za guljenje. Na to dodajte sve ostale sastojke i dobro izmješajte da se kupus slegne i okusi prožmu. Ovo je odlična salata za serviranje uz punjene paprike po gore navedenom receptu.
Sirove lazanje s tikvom, sirom i gljivama
Potrebni sastojci:
- 1 mala muškatna tikva
- 2 šalice špinata
- 1 šalica šampinjona
- sir od indijskih oraščića
- sir od indijskih oraščida i konopljinih sjemenki
- 2 šalice indijskih oraščića
- ½ šalice oljuštenih konopljinih sjemenki
- ¼ šalice limunova soka
- 1 režanj češnjaka
- 3 žlice delikatesnog kvasca
- 1 žličica himalajske soli
- ½ žličice slatke mljevene paprike
- ½ -1 šalica vode
- 1 šalica šampinjona ili shitake gljiva
- 1 žlica maslinova ulja
- 1 žlica limunova soka
- 1 žlica tamarija
- ¼ žličice kumina u prahu
- ½ žličice korijandera u prahu
- ½ žličice slatke mljevene paprike
Priprema: Manju muškatnu tikvu narežite na tanke ploškice. One će vam poslužiti umjesto običnog tijesta za lazanje. Indijske oraščiće namočite da stoje u vodi barem dva sata. Nakon toga ih izmješajte zajedno s konopljinim sjemenkama, limunovim sokom, režnjem češnjaka, kvascem, soli, paprikom i vodom. Neka se u blenderu od ovih sastojaka stvori glatka i kremasta smjesa. Da biste marinirali gljive pomiješajte šampinjone, maslinovo ulje, limunov sok, tamarij, kumin, korijader i slatku mljevenu papriku u tavi i marinirajte oko 30 minuta. Nakon toga ih dehidrirajte po želji oko 1 sat na 40 stupnjeva.
Operite špinat i narežite ga na trakice. Njega također možete marinirati kao i gljive kako bi dobio teksturu termički obrađenog špinata.
Od tikve, smjese 'sira' , špinata i gljiva slažite slojeve i radite lazanje dok ne potrošite sve sastojke.
Sirovi kruh od badema
Potrebni sastojci:
- 2 šalice brašna od badema
- 1 šalica proklijale i osušene heljde
- ½ šalice mljevenih lanenih sjemenki
- 2 šalice tikvica
- ½ luka
- 1 režanj češnjaka
- malo himalajske soli
- 2 žlice agavinog sirupa
- 2 žlice psyllium praha ili ljuskica
- ¼ šalice vode ili još po potrebi
Priprema: U blenderu prvo razradite mokre sastojke: tikvice, luk, češnjak, agavin sirup i vodu. Suhe sastojke izradite u multipraktiku da se dobro izmiješaju i pretvore u brašno. Nakon toga ih dodajte u mokre sastojke. Dodajte vode ako je potrebno. Smjesa bi nakon miješanja trebala podsjećati na malo tvrđe tijesto za kruh. Umjesite ga rukama i oblikujte štrucu. Po želji ga premažite maslinovim uljem i posipajte sezamovim ili konopljinim sjemenkama.
Ostavite štrucu da se suši na 42 stupnja 14 sati, pa ju nakon toga režite na kriške i stavljajte u dehidrator. Tako ih dehidrirajte nekoliko sati do željene suhoće.
Ovaj kruh čuvajte u hladnjaku maksimalno 5 dana.
I što još reći osim, dobar tek!