zastrašujući podatak /

Prehrana koja obiluje trans mastima za 74 posto povećava rizik od Alzheimera

Image
Foto: Thinkstockphotos.com

U studiji koja je došla do ovog otkrića praćeno je više od 1600 ljudi tijekom desetogodišnjeg razdoblja

28.10.2019.
7:45
Thinkstockphotos.com
VOYO logo

Osobe s povišenom razinom trans masti mogu imato 52 do 74 posto viši rizik da u starosti obole od Alzheimerove bolesti ili nekog drugog oblika demencije, pokazalo je istraživanje objavljeno u  časopisu Neurology.

"Ova studija pokazuje da postoje negativne moždane/kognitivne posljedice, uz već poznate kardiovaskularne, koji su povezane s prehranom bogatom trans mastima", rekao je za CNN neurolog dr. Neelum T. Aggarwal, koji nije bio uključen u studiju. Aggarwal je član Američke akademije za neurologiju.

Masti su zdrave i treba ih uvrstiti u prehranu, ali ne sve. Evo koje masnoće voli naše tijelo

U studiji je praćeno  više od 1600 Japanaca i Japanki tijekom deset godina. Na početku istraživanja ispitanicima su napravljeni krvni testovi i izmjerena razina trans masnoća u organizmu te analizirana njihova prehrana. Uzeti su u obzir i pušenje, visoki krvni tlak i dijabetes.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Pixabay

(FOTO: Pixabay)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ustanovljeno je da ljudi s najvišim razinama trans masti imaju od 52 do 74 posto povišen rizik da obole od demencije, za razliku od osoba s najnižom razinom ovih masnoća. 

"Studija je koristila krvne markere kako bi izmjerila razinu trans masti u krvi, umjesto tradicionalno korištenih upitnika o prehrani, što povećava znanstvenu valjanost rezultata", rekao je za spomenuti portal neurolog dr. Richard Isaacson, direktor klinike za prevenciju Alzheimerove bolesti u Weillu Cornell Medicine u New Yorku.

"Ovo istraživanje je jako važno jer se temelji na prethodnim dokazima da prehrana bogata trans mastima može povećati rizik od Alzheimerove bolesti", dodaje dr. Isaacson.

  • Što su trans masti

One se prirodno mogu pojaviti u malim količinama u namirnicama životinjskog porijekla, no daleko više ih ima u procesuiranoj i visokoprocesuiranoj hrani.

Zovemo ih i trans masnim kiselinama, a stvorene su industrijskim postupkom koji dodaje vodik tekućim biljnim uljima kako bi postala čvršća (primjerice margarin).
Prehrambena industrija preferira trans masti jer su jeftine za proizvodnju, traju dugo i daju namirnicama izvrstan okus i teksturu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zašto je unos proteina toliko važan?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim pržene hrane, ove se masnoće nalaze u vrhnju za kavu, kolačima, korama za savijače, smrznutoj pizzi, kolačićima, krekerima, keksima i desecima drugih prerađenih namirnica.

U japanskoj studiji, istraživači su otkrili da slatka peciva sadrže najvišu razinu trans masti. Potom slijede margarin,  bomboni, kroasani, sladoled i krekeri od riže.

gs australija
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo
Još iz rubrike