Prehrana koja će umiriti nemirna crijeva

16.3.2011.
10:01
VOYO logo

Kako olakšati simptome sindroma iritabilnog crijeva?

Sindrom iritabilnog crijeva (IBS, irritable bowel syndrome) čest je poremećaj koji se očituje bolovima u abdomenu i promijenjenim ritmom pražnjenja crijeva u trajanju od najmanje tri mjeseca. Zahvaća tanko i debelo crijevo i uzrokuje simptome poput epizoda proljeva i konstipacije. Zahvaća 10-15 % odraslih osoba, a učestalost je dvostruko veća u žena. Točan uzrok nije poznat, no identificirani su neki prehrambeni čimbenici koji utječu na razvoj bolesti i pogoršanje simptoma. Približno 60 % osoba koje pate od sindroma iritabilnog crijeva vjeruju da određena hrana pogoršava njihove simptome, a istraživanja pokazuju da intolerancije i alergije na hranu mogu biti 'okidač' za simptome sindroma iritabilnog crijeva.

Crijeva se popularno nazivaju 'drugim mozgom' zbog postojanja dvosmjerne komunikacije na osovini mozak-crijeva, a i zbog činjenice da je u crijevima smješteno čak 100 milijuna neurona. Do sada su iskušani brojni načini liječenja koji uključuju dodatke prehrani s vlaknima, probiotike, antidepresive, psihoterapiju, promjene u prehrani, akupunkturu i laksative. Ponekad se sindrom iritabilnog crijeva naziva i trbušnom glavoboljom ili 'nervoznim crijevima'. Također, crijeva se popularno nazivaju 'drugim mozgom' zbog postojanja dvosmjerne komunikacije na osovini mozak-crijeva, a i zbog činjenice da je u crijevima smješteno čak 100 milijuna neurona.

'Iritabilci' su perfekcionisti Prije nekoliko godina u časopisu "Gut" objavljena je studija koja možda može objasniti zašto se kod nekih osoba nakon bakterijske infekcije crijeva razvije sindrom iritabilnog crijeva, a u nekih ne. Osobe pogođene ovim sindromom najčešće imaju visoka očekivanja od sebe i drugih i smatraju da sve što naprave mora biti savršeno. Osobe koje su dobrovoljno sudjelovale u istraživanju i kod kojih je dijagnosticiran IBS, liječnicima su se žalile na visok stupanj stresa, tjeskobe i psihosomatske simptome, za razliku od onih kod kojih se ovo stanje nije razvilo. Stoga se oboljelima često savjetuje i kognitivno-bihevioralna terapija koja može postići značajne rezultate, no to ipak ne znači da je kod IBS-a problem u potpunosti psihološke prirode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

arti-201001220585006Pomaže li prehrana? Približno 60 % osoba koje pate od sindroma iritabilnog crijeva vjeruju da određena hrana pogoršava njihove simptome, a istraživanja pokazuju da alergija na hranu može biti 'okidač' za simptome sindroma iritabilnog crijeva. Dijete koje isključuju sporne namirnice pokazale su se uspješnima u 12,5 – 67 % osoba.

Identificirani su neki prehrambeni čimbenici koji utječu na razvoj bolesti i pogoršanje simptoma, a to su preosjetljivost na hranu, neravnoteža crijevne mikroflore, pretjeran unos masnoća, preosjetljivost na laktozu, sorbitol i fruktozu, prejedanje, neredovito i prebrzo konzumiranje hrane te prevelik unos alkohola, kave i gaziranih pića.

Ipak, postoje namirnice koje mogu pomoći kod ovoga stanja te se preporučuje konzumiranje voća i povrća, mahunarki, cjelovitih žitarica (odnosno namirnica bogatih prehrambenim vlaknima) i fermentiranih mliječnih proizvoda obogaćenih probiotičkim bakterijama. Ujedno se preporučuje izbjegavanje određenih namirnica poput onih sa visokim udjelom masnoća i kofeina, što također može imati blagotvorno djelovanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nova analiza koja je obuhvatila 38 studija provedenih tijekom 25 godina utvrdila je da ulje paprene metvice, topljiva prehrambena vlakna i lijekovi protiv grčeva mogu pomoći osobama koje pate od sindroma iritabilnog crijeva. Pritom sva vlakna nisu jednako djelotvorna, a korisna su topljiva (npr. psyllium), posebno kod rješavanja konstipacije dok netopljiva prehrambena vlakna (npr. mekinje) ne ublažavaju simptome. U kliničkim pokusima uočena je i bolja kvaliteta života nakon terapije s topljivim vlaknima. Hipoteza je da se mehanizam djelovanja ovih molekula temelji na probiotičkom učinku, odnosno poticanju rasta i aktivnosti korisnih bakterija (Laktobacila i Bifidobakterija) u intestinalnom sustavu te sintezi kratkolančanih karboksilnih kiselina kojima se koriste stanice koje oblažu debelo crijevo.

Posljednja istraživanja i smjernice stručnih društava ukazuju kako od koristi mogu biti i dodaci prehrani koji sadrže ulje paprene metvice, probiotike, prebiotike i topljiva vlakna te i l-triptofan.

Top 4 prirodna sredstva za pomoć kod sindroma iritabilnog crijeva

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ulje paprene metvice djeluje tako da opušta glatku muskulaturu crijeva. Metaanalize su ukazale na učinkovitost u smanjenju simptoma IBS-a. Taj je pripravak istaknut kao sredstvo koje može imati blagotvorno djelovanje i u smjernicama za terapiju IBS-a Američkog gastroenterološkog društva.

Probiotici odnosno živi mikroorganizmi primijenjeni u adekvatnom broju, utječu na zdravlje domaćina, također su učinkoviti u poboljšanju simptoma IBS-a. Probiotičke kulture prirodno su prisutne u fermentiranoj hrani, a sve se češće uzimaju u kapsuliranom obliku.

Prebiotici su vlakna topljiva u vodi koja predstavljaju izvor supstrat korisnoj crijevnoj mikroflori . Inulin, prirodni ugljikohidrat koji ima prebiotičko djelovanje u pripravcima se najčešće kombinira s probiotičkim sojevima, a takva kombinacija naziva se simbiotik. L-triptofan. Od koristi može biti i dodatno uzimanje aminokiseline l-triptofana jer stimulira serotoninergičku aktivnost. Izravan lokalni učinak manifestira se preko 5–HT receptora u probavnom sustavu te tako modulira motoričku aktivnost, visceralnu osjetljivost i sekrecijske procese. Od posebne je koristi kod IBS-a s predominantnom konstipacijom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dr.sc. Darija Vranešić Bender / Vitaminoteka

Vezani članci:

arti-200912100038006 arti-201102240381006 arti-201009150607006

savrseni kandidatkinje
GLEDAJ ODMAH!
VOYO logo