Jaja pospješuju nakupljanje kolesterola ili ne?
Ovogodišnje istraživanje kanadskih znanstvenika sugerira da stariji ljudi koji jedu više od dva jaja tjedno imaju više kolesterola. Trebamo li se stoga kloniti jaja? 'Najnovije kanadsko istraživanje suprotno je trenutnom znanstvenom razmišljanju', kaže Helen Bond, iz britanske Dietetic Association.
Prije nekoliko godina, Bruce Griffin, profesor prehrambenog metabolizma na Sveučilištu Surrey, analizirao je 30 studija o jajima i utvrdio da jaja 'nemaju klinički značajan utjecaj' na razinu kolesterola.
Jaja mogu štiti srce
Zapravo, studija u časopisu American Journal of Clinical Nutrition pokazuje da jaja mogu pomoći u održavanju zdrave razine krvnog tlaka, kaže Helen Bond.
I prošle godine, znanstvenici sa Sveučilišta Alberta otkrili su da žutanjak sadrži dvije važne aminokiseline, triptofan i tirozin, te da dva sirova žumanjka imaju gotovo dvostruko više antioksidanasa od jabuke.
Što nude jaja
Imajte na umu da prženje ili kipuća voda smanjuju razine antioksidanasa za polovicu. No zahvaljujući promjenama u hrani pilića, današnja jaja su zdravija nego ona proizvedena prije 30 godina. Moderna jaja sadrže 70 posto više vitamina D i dvostruku količinu selena. Niske razine ovih sastojaka povezane su s povećanim rizikom od raka, kardiovaskularnih bolesti i neplodnosti. Svaki žumanjak također nudi i 13 bitnih hranjivih sastojaka.
Siti i mršaviji
U jednoj studiji, pretile žene su jele jaja ili pecivo za doručak. One koje su jele jaja konzumirale su manje kalorija u sljedeća 24 sata. Znanstvenici pretpostavljaju da proteini iz jaja daju veći osjećaj sitosti.
Koliko jaja mogu pojesti?
'Ne postoji gornja granica, osim ako u vašoj obitelji postoji sklonost nakupljanju visokog kolesterola', rekla je dr. Bond, dodajući da oni stariji od 40 moraju više pripaziti jer istraživanja sugeriraju da u toj dobi sklonost nakupljanju kolesterola raste.
Zar ne debljaju?
Današnja jaja sadrže oko 20 posto manje masnoće, 13 posto manje kalorija i 10 posto manje kolesterola nego prije 30 godina.