Nekada ranije kada nam je puno toga bilo manje dostupno, bili smo zdraviji, smatra nutricionist Nenad Bratković koji je pričao o prehrambenim navikama prije i sada za RTL Danas. A tome svjedoče i brojke o debljini koje svake godine idu u sve negativnijem smjeru. Osim prehrane, na zdravlje i debljinu jako puno utječu nekretanje i nehigijena kretanja. Danas je fokus na što bržu prehranu koja je zbog toga nutritivno manje vrijedna.
Životne navike, radni ritam i spavanje - sve to utječe na hormone i neurotransmitere kako se čovjek osjeća. Ljudima je problem jer ne znaju kako sve uklopiti u svoj radni dan. A što se tiče prehrane, najviše se fokusiraju na procesuirane prehrambene proizvode.
"Neće popirjati rajčicu nego će uzeti kečap… Traže brze načine. Ne kuha se, ali da se vratimo na konkretne pogreške: hrane se u pekarama, koriste mnogo zašećerenih napitaka, ujedno i gaziranih", objasnio je nutricionist Bratković.
Veliki interes za tablete za mršavljenje
Na društvenim mrežama često se reklamira lijek za višak kilograma. Za njega postoji ogroman interes.
"Sve te farmakološke intervencije imaju indikacije… Liječnik bi trebao odrediti za koga to jest. Nažalost, svjedoci smo zloupotrebe, i naravno psihologija mršavljenja zahtijeva da ljudi traže prečace i nisu se voljni uhvatiti u koštac s dnevnim intervencijama", kazao je Bratković.
Nutricionist Nenad Bratković dao je savjete onima koji se planiraju zdravije hraniti. Prvo je potrebno, kazao je, fokusirati se na manje korake.
"Ako mi je važno da ujutro ne krenem s dvije kave i tonu šećera onda ćemo se fokusirati na doručak, propitati što to znači. Hoće li biti proteinski, dva jaja i jogurt umjesto dvije buhtle. I da se fokusiramo na taj jedan prvi korak da ga dobro utabamo i vidimo kako se osjećamo. Ne smijemo spavati nakon obroka, ne smijemo biti brzo gladni jer to nam je signal da nešto ne valja s tim obrokom", istaknuo je nutricionist,
Doručak nije obavezan za sve ljude, potvrdio je, a ako za večeru želimo pojesti nešto da nam tijelo ne zamjeri, Bratković navodi svježi posni sir, dvije rajčice, jednu papriku i malkice soli, ako uopće treba.