ukiseljeno i fino /

Pitali smo nutricionistkinju Bunić koliko je ajvar kaloričan, a zimnica zdrava?

Image
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Otkrivamo koje su prednosti ukiseljenog povrća pred svježim i koliko ajvara smijemo pojesti, a da ne pretjeramo

2.10.2019.
7:46
Ivica Galovic/PIXSELL
VOYO logo

Vrijeme je pripremanja zimnice. Rajčice dozrele na kolovoškom i rujanskom suncu pretvaraju se u šalšu, paprike i patlidžani u ajvar i pinđur, a šljive i marelice u marmelade. Glavice svježeg kupusa uz malo dobre volje i strpljenja postaju kisele te čekaju da u njih zamotamo mljeveno meso i rižu pa napravimo sarmu ili pak svakodnevno uživamo u salati od kiselog kupusa.

No koliko je zdrava zimnica, koje su prednosti ukiseljenog povrća pred svježim i ono najvažnije - hoćemo li se udebljati pojedemo li odjednom teglicu ajvara (jer svatko zna koliko je teško stati na jednoj žlici), upitali smonutricionistkinju Almedinu Bunić.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Povrće koje ide u zimnicu se termički obrađuje što dovodi do gubitka nekih vitamina kao što su C, B2, A dok i dalje imamo minerale koji su od velike važnosti za organizam, vlakna i fitonutrijente. Ono na što trebamo obratiti pozornost je da pazimo na količinu soli koja se dodaje nu zimnicu", kaže nutricionistkinja, ali i dodaje kako postoji zimnica koja dobiva na nutritivnim vrijendostima.

(FOTO: Pexels)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kiseli kupus je iznimno bogat i potreban organizmu u zimskim danima. Veće količine C vitamina, probiotičke kulture koje se prirodno stvaraju u kupusu prilikom feremntacije su odlična obrana organizma u zimskim danima. Uz jogurte i kefire koji su izvor probiotika, kupus je odličan izvor prirodnih probiotika", otkriva Bunić.

Koja je prednost ukiseljenog povrća pred svježim?

"Unos voća i povrća je od velike važnosti za očuvanje zdravlja jer je bogato vlaknima, vitaminima, mineralima te fitonutrijentima. Danas imamo mogućnost jesti sve vrste voća i povrća tijekom cijele godine, no to nije preporučljivo. Namirnice koje nisu sezonske, osim što su nutritivno siromašnije, često su i tretirane više, nego u sezoni.

Povrće i voće je dobro kupovati kada im je sezona, kada je nutritivno nabogatije te smrzavati ili raditi zimnicu. Svi se prisjećamo lijepih šarenih teglica mamine i bakine zimnice", kaže nutricionistkinja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Pixabay

(FOTO: Pixabay)

Kralj zimnice - ajvar

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ljut ili blag, samo od pečenih roga ili s dodatkom patlidžana, često se dogodi da ajvar nestane brže, no što ga napravimo jer je odličan prilog velikoj paleti jela, a može se i kao začin dodavati u variva.

(FOTO: Tomislav Miletic/PIXSELL)​

Jeste li se ikada zapitali koliko ajvara smijemo pojesti u jednom obroku, odnosno možemo li pretjerati? Pitali smo to nutricionistkinju Bunić. 

"Ajvar je rađen od paprika, patlidžana i nešto ulja. Domaći ajvar za razliku od industrijskog je bogatiji okusom i kvalitetniji jer nema u sebi aditiva i konzervansa. 100 grama domaćeg ajvara u koji je dodano malo ulja sadrži 80-130 kalorija, što je zaista jako malo. Ajvar je odličan kao izvor minerala, odličan izvor vlakana te prava poslastica uz meso ili na kruh.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo