Znanstvenici su uočili značajno poboljšanje razine kolesterola i fleksibilnosti krvnih žila, što pomaže dobrom protoku krvi, samo četiri sata nakon što su ljudi konzumirali orahe ili orahovo ulje.
Istraživanje pokazuje da bi redovita konzumacija dugoročno štitila od kardiovaskularnih bolesti.
'I samo jedna šaka oraha ili orahovog ulja četiri dana u tjednu može značajno smanjiti rizik od srčanih bolesti', rekla je dr. Penny Kris-Etherton, profesorica nutricionizma na Penn State Universityju u Pennsylvaniji.
Ova studija je prva identificirala koji dio oraha pruža najveću zdravstvenu korist. I samo jedna konzumacija triju žlica (51 g) orahovog ulja popravlja stanje krvnih žila već nakon četiri sata.
Ulje oraha se pokazalo posebno dobrim za očuvanje funkcije endotelijalnih stanica. Riječ je o stanicama koje oblažu krvne žile i igraju važnu ulogu u njihovoj fleksibilnosti.
Orasi sadrže omega-3 masne kiseline, biljne sterole i vitamin E, a sve navedeno snižava kolesterol i štiti krvne žile.