Postoje određene namirnice koje su bogate hranjivim tvarima koje su potrebne crijevima kako bi pospješile rast zdravih i raznolikih bakterija.
Bakterije i drugi mikroorganizmi u crijevima poznati su kao crijevni mikrobiom, a on pomaže u razgradnji hrane te je pretvara u hranjive tvari koje tijelo može iskoristiti.
Stručnjakinja za zdravlje crijeva, liječnica opće prakse dr. Nisa Aslam, otkrila je za Express da postoji mnogo faktora koji mogu uzrokovati loše zdravlje crijeva, poput stresa, tjeskobe, nedostatka sna i određene hrane. Ali konzumiranje puno zdravih namirnica može učiniti čuda kada je u pitanju poboljšanje zdravlja crijeva, zahvaljujući vitalnim hranjivim tvarima koje su ključni dio zdravog mikrobioma.
Hrana koja podržava zdravlje crijeva
"Ako ste iskusili probleme vezane uz crijeva kao što su nadutost, zatvor i vjetrovi, znat ćete koliko to može biti frustrirajuće, osobito ako se oni javljaju redovito", rekla je dr. Nisa.
"Studije također potvrđuju da je prehrana glavni pokretač lošeg zdravlja crijeva. Naime, previše zasićenih masti i premalo hrane biljnog porijekla uzrokuju potencijalne probleme", istaknula je.
Kako biste poboljšali zdravlje svojih crijeva, dr. Nisa kaže da biste trebali konzumirati puno polifenola. To su spojevi biljnog porijekla koji promiču zdravlje crijeva i podržavaju rast korisnih bakterija.

Evo nekih namirnica na koje se trebate usredotočiti!
1. Bobičasto voće
Dr. Nisa je rekla da voće i povrće općenito može biti bogato polifenolima. Međutim, posebno ih je prepuno bobičasto voće.
Borovnice, kupine, maline, jagode i crni ribiz spadaju među bobičasto voće s najvećim udjelom polifenola, tvrde stručnjaci koji su kreirali ZOE program prehrane i mršavljenja.
Istaknuli su da su antocijanini, polifenoli odgovorni za boju nekog voća i povrća, uglavnom prisutni u kožici, tako da ako sok koji pijete ne sadrži kožicu, izgubit će velik dio sadržaja polifenola.
2. Orašasti plodovi i sjemenke
Dr. Nisa je rekla da su orašasti plodovi i sjemenke također bogati polifenolima, pa bi ih trebalo dodati doručku ili ih grickati tijekom dana.
Orašasti plodovi s najvećim udjelom polifenola su laneno sjeme, kesteni, lješnjaci, pekan orasi i bademi. Oni također imaju visok udio biljnih proteina, što je odlično za održavanje sitosti, istaknuli su ZOE stručnjaci.

3. Cjelovite žitarice
Ovo je još jedna vitalna grupa hrane koja može doprinijeti zdravijem crijevnom mikrobiomu, otkrila je dr. Nisa.
Iako su rafiniranim žitaricama dodani neki vitamini i minerali, još uvijek nisu tako zdrave ili hranjive kao cjelovite verzije, istaknuli su stručnjaci u Healthlineu.
Neki primjeri cjelovitih žitarica su: zob, kvinoja, smeđa riža, ječam i bulgur.
4. Mahunarke
Naposljetku, dr. Nisa je preporučila mahunarke kao još jednu skupinu namirnica bogatu polifenolima za zdravija crijeva. Stručnjakinja je rekla da je među njima najbolja leća. Studije kažu da ona ima najveći ukupni sadržaj fenola u usporedbi s drugim uobičajenim mahunarkama, poput zelenog graška i slanutka.
Konzumiranje leće povezano je s nižim stopama nekoliko kroničnih bolesti poput kardiovaskularne bolesti, dijabetesa i koronarne bolest srca. Velika količina fitokemikalija, poput polifenola, saponina i fitosterola, u prehrani baziranoj na mahunarkama, odgovorna je za neke od ovih zdravstvenih prednosti.
POGLEDAJTE VIDEO: Gospodin Savršeni uvukao se u sve sfere života: O njemu se priča na kavama, isječci se puštaju u klubovima…