OPASNOST VREBA: /

Evo zašto biste svoju šalicu za kavu svaki dan trebali s posla nositi kući

Image
Foto: Thinkstock

Radite u dobroj firmi, imate dobru plaću, a u paketu s tim obično dolazi i ogroman stres. Ipak, uz nekoliko stvari lakše uspijevate radni dan privesti kraju.

30.9.2016.
19:27
Thinkstock
VOYO logo

To su sanjarenje o ušuškanosti i udobnosti vašeg doma, priželjkivanje da živite svoj život onako kako ste maštali kao dijete, uredsko tračanje i kava, kava, kava... Ogromne količine moćnog crnog napitka, piše Mirror.

Možete li zamisliti radni dan bez fine, tople, mirisne kave ili nekog drugog napitka ako niste kavopija? Sigurno vam ne bi bilo svejedno jer stvari mogu doći do granice nepodnošljivog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
OVE ČINJENICE O OMILJENOM NAPITKU MOŽDA NISTE ZNALI: /

Kava s produženim djelovanjem. Što je to?

No, ova navika bi mogla ugroziti vaše zdravlje. Međutim, nije riječ o tome što pijete već o šalici iz koje pijete.

Šalice u uredima širom svijeta, prema profesoru mikrobiologije životne sredine Charlesu Gerbi, su plodno tlo za razne vrste opasnih zaraza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ponesite je kući i operite

"Brojne bakterije žive u vašoj omiljenoj šalici", upozorava stručnjak.

Njegovo istraživanje pokazuje da je 90 posto uredskih šalica klicama koje mogu preživjeti u sredinama koje im pogoduju i do tri dana. A 20 posto njih su nosioci fekalnih bakterija!

Nije stvar u vašim higijenskim navikama i ne znači da ste aljkavi ako vašu šalicu napadnu mikroorganizmi. Bakterije nemaju nikakvu moć ukoliko ne postoje pogodni uvjeti za njihovo preživljavanje.

Ukoliko šalica stoji neoprana na vašem stolu nakon što ste popili kavu ili neki drugi napitak, bakterije se počinju odmah razmnožavati, a njih broj se povećava čak iako šalica ne sadrži ništa više od taloga ili tragova kave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
KAVA ZA RAZBUĐIVANJE? /

Naravno, ali nakon nekog vremena prestaje djelovati

Image
KAVA ZA RAZBUĐIVANJE? /

Naravno, ali nakon nekog vremena prestaje djelovati

Klice i bakterije su u zapravo rezultat onoga što se događa kada perete šalicu u kuhinji vaše firme, i to spužvicom koja se ondje koristi tko zna koliko dugo. Što je starija, to je smrtonosnija.

Profesor Gerba savjetuje da svakoga dana ponesete svoju šalicu kući i operete je u perilici posuđa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
fnc 20
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo