Moderna ishrana rezultira da nam često nedostaje omega-3, dok omega-6 masnih kiselina dobijemo obilno najčešće u uljima poput kukuruznog te životinjskog mesa (životinje koje se hrane na otvorenom, prirodnom hranom imaju meso i jaja bogate omega-3 masnim kiselinama).
Omjer omega-6 i omega-3
Upala je biološki proces koji tijelo koristi kako bi se zaliječile ozljede i bolesti. Međutim, nekontrolirane upale povezane su s brojnim bolestima. I dok omega-3 masne kiseline smanjuju upalu u tijelu, omega-6 masne kiseline ih potiču.
Na Sveučilištu Maryland Medical Center objašnjavaju da oni koji konzumiraju prehranu mediteranskog tipa, koja uključuje daleko više ribe i daleko manje mesa, su manje skloni kardiovaskularnim problemima. Ovaj rezultat je posljedica konzumiranja omega masnih kiselina. Naime, više ribe i manje mesa znači više omega-3 i manje omega-6 manje.
Kad pretjeramo s dobrim stvarima
Kao i kod većine prehrambenih dodataka, omega-3 masne kiseline treba koristiti razborito. Pokušaj da se smanji neravnoteža masnih kiselina prisutna u tradicionalnoj zapadnoj prehrani ne bi nas trebala dovesti u suprotnu krajnost, jer i previše omega-3 može izazvati niz zdravstvenih problema.
Posljedice
Pretjeramo li s unosom omaga-3, neke osobina koje čine ove masne kiseline korisne za srce, kao što su sposobnost razbijanja krvnih ugrušaka, mogu dovesti do poremećaja krvarenja. Vrlo velike doze omega-3 mogu povećati krvarenje i dovesti do stvaranja modrica. Drugi problem je prisutnost toksina koji se mogu akumulirati u ribljem mesu, iako iz MayoClinic.com objašnjavaju da riblje ulje vjerojatno da sadrži ove štetne tvari.
Doze
The American Heart Association navodi da bi omega-3 masne kiselina trebali uzimati prije svega kroz hranu - jedite ribu dvaput tjedno. U slučaju da imate kardiovaskularne poremećaje, možete uzeti dodatke prehrane omega-3. Preporučuje se da doza ne prelazi 3 g ribljeg ulja dnevno. Pitajte svog liječnika za preporuke u vezi doze, i izbjegavajte dodatke koji uz omega-3 sadrže omega-6 i omega-9. Naime, omega-6 je već prisutna u prehrani, a omega-9 stvara naše tijelo pa nam ne trebaju dodaci.