Što kad pretjerate s omega-3

Omega-3 su polinezasićene masne kiseline koje se nalaze u visokim koncentracijama u ribama kao što su haringe, losos, srdele, ali i u lananom sjemenu, orasima i njihovim uljima.

18.10.2012.
13:41
VOYO logo

Moderna ishrana rezultira da nam često nedostaje omega-3, dok omega-6 masnih kiselina dobijemo obilno najčešće u uljima poput kukuruznog te životinjskog mesa (životinje koje se hrane na otvorenom, prirodnom hranom imaju meso i jaja bogate omega-3 masnim kiselinama).

Omjer omega-6 i omega-3

Upala je biološki proces koji tijelo koristi kako bi se zaliječile ozljede i bolesti. Međutim, nekontrolirane upale povezane su s brojnim bolestima. I dok omega-3 masne kiseline smanjuju upalu u tijelu, omega-6 masne kiseline ih potiču.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Sveučilištu Maryland Medical Center objašnjavaju da oni koji konzumiraju prehranu mediteranskog tipa, koja uključuje daleko više ribe i daleko manje mesa, su manje skloni kardiovaskularnim problemima. Ovaj rezultat je posljedica konzumiranja omega masnih kiselina. Naime, više ribe i manje mesa znači više omega-3 i manje omega-6 manje.

Kad pretjeramo s dobrim stvarima

Kao i kod većine prehrambenih dodataka, omega-3 masne kiseline treba koristiti razborito. Pokušaj da se smanji neravnoteža masnih kiselina prisutna u tradicionalnoj zapadnoj prehrani ne bi nas trebala dovesti u suprotnu krajnost, jer i previše omega-3 može izazvati niz zdravstvenih problema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posljedice

Pretjeramo li s unosom omaga-3, neke osobina koje čine ove masne kiseline korisne za srce, kao što su sposobnost razbijanja krvnih ugrušaka, mogu dovesti do poremećaja krvarenja. Vrlo velike doze omega-3 mogu povećati krvarenje i dovesti do stvaranja modrica. Drugi problem je prisutnost toksina koji se mogu akumulirati u ribljem mesu, iako iz MayoClinic.com objašnjavaju da riblje ulje vjerojatno da sadrži ove štetne tvari.

Doze

The American Heart Association navodi da bi omega-3 masne kiselina trebali uzimati prije svega kroz hranu - jedite ribu dvaput tjedno. U slučaju da imate kardiovaskularne poremećaje, možete uzeti dodatke prehrane omega-3. Preporučuje se da doza ne prelazi 3 g ribljeg ulja dnevno. Pitajte svog liječnika za preporuke u vezi doze, i izbjegavajte dodatke koji uz omega-3 sadrže omega-6 i omega-9. Naime, omega-6 je već prisutna u prehrani, a omega-9 stvara naše tijelo pa nam ne trebaju dodaci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo