Dobro je da, prije no što prehrambeni proizvod stavimo u košaricu, pogledamo što je sve toj hrani dodano. Međutim, smatrati kako su svi dodaci hrani otrov je, jednostavno, glupo. Evo popisa 20 supstanci koje ćete pronaći na deklaracijama, a kojih se ne treba bojati da su štetni.
1. Piridoksin
Naziv za vitamin B6, nutrient potreban našem organizmu da preživi.
2. Askorbil palmitate
Antioksidant sačinjen od C vitamina i palmitoleične kiseline (vrsta mliječne kiseline).
3. Karboksimetil celuloza
Dodatak hrani koji pojačava teksturu, prisutan u sladoledima, pivu i pudinzima. Dobiven iz stanica biljaka. Ne razgrađuje se u tijelu.
4. Kastoreum
Kastoreum je mirisni uljasti sekret koji izrađuju trbušne žljezde dabra. Da, dabra. Dodaje se parfemima, ali i hrani, primjerice za aromu sladoleda od vanilije. Međutim, jako je skup, pa je vjerojatnost da ćete ga pojesti u znatnim količinama minimalna.
5. Stearinska kiselina
Stearinska kiselina je viša masna zasićena kiselina. Pojavljuje se praktički u svim biljnim i životinjskim mastima. Dodaje se kaugumama.
6. Natamicin
Sprječava pojavu pljesni. Dobiven iz vrste bakterije koju pronalazimo u tlu.
7. Stearična kiselina
zasićena masna kiselina koju pronalazimo u sapunima, a dodaje se i kaugumama kako bi se spriječilo njihovo kvarenje. Malene količine neće izazvati srčani.
8. Silicijev dioksid
Prirodni minera, kremen, kvarc. Dodaje se pakiranjima soli. Svjetska zdravstvena organizacija proglasila ga je neštetnim prije nekoliko desetljeća.
9. Glukonska kiselina, glukonatne soli, i glukonatni estri
Proizilaze iz oksidacije glukoze. Neki lijekovi se unose putem injekcija u obliku glukonata. Najlakše ih je pronaći u gotovim kolačima i keksima.
Izvor: OrganicLife