Američki znanstvenici otkrili su kako osobe koje konzumiraju oko 102 grama proteina dnevno imaju 40 posto manji rizik od visokog krvnog tlaka u odnosu na osobe koje unose manje od 50 grama proteina.
Ta količina proteina odgovara količini od oko četiri bifteka ili pet pilećih prsa. Prehrana bogata takvim namirnicama najuspješnije sprečava rast krvnog tlaka ukoliko joj se dodaju i vlakna.
Stručnjaci su promatrali 1.361 zdravu osobu tijekom 11 godina, kako bi utvrdili hoće li oboljeti od visokog krvnog tlaka. Otkrili su kako su proteini biljnog i životinjskog porijekla povezani s nižim krvnim tlakom.
Stručnjaci sa sveučilišta u Bostonu kažu kako hrana bogata proteinima tako djeluje na organizam jer ovi nutrijenti brže zasićuju, pa ljudi unose manje kalorija u organizam.
Osim toga, aminokiseline iz proteina pomažu u širenju krvnih žila i snižavaju krvni tlak.