Tri popularna mita
Da biste smanjili vjerojatnost od razvoja srčanih bolesti, trebali biste izbjegavati jaja i uzimati omega-3 masne kiseline? Zar ne? Stručnjaci iz klinke Mayo kažu da nije tako i da se treba čuvati ovih popularnih mitova u prehrani jer bi vas mogli odvesti na pogrešan put.
Mit: Najbolje je izbjegavati jaja ili barem žumanjke
Žumanjci sadrže puno kolesterola. Dakle, logično je da konzumiranje velike količine kolesterola vodi do visokog kolesterola u tijelu. Međutim, realnost nije takva. Većinu kolesterola u tijelu stvara jetra, ali ne kroz prehranu. Također, istraživanja su pokazala razina kolesterola ima više veze s masnoćama koja jedete, trans-masnim kiselinama i zasićenim masnoćama, nego s kolesterolom.
(Foto: Pexels)
Istina je da jaja sadrže hranjive tvari, uključujući vitamine A i D, kao i bjelančevine. Dugotrajna istraživanja pokazuju da svakodnevno konzumiranje nije povezano s većom stopom srčanog ili moždanog udara. Ali pazite što jedete uz jaja, stavljate li sa strane slaninu i sir što svakako može povećati rizik.
Koliko su dodaci važni?
Mit: Dodaci omega-3 masnih kiselina pomoći će vašem srcu
Konzumiranje ribe može sniziti rizik od srčanih bolesti zahvaljujući nezasićenim masnim kiselinama u ovoj vrsti hrane, što može smanjiti upalu i sniziti razinu triglicerida. Ali ako ne jedete ribu redovito ili uopće, omega-3 masne kiseline u obliku dodataka mogu vam se činiti kao dobra prečica.
(Foto: Pixabay)
Međutim, kako navodi analiza velikih istraživanja u kojima je bilo uključeno gotovo 80 000 pacijenta nije pronađena veza između dodataka omega-3 masnih kiselina i bolesti srca. Iako dodaci nisu štetni možda je bolje konzumirati iz hrane nego iz bočica.
Određena ulja su zdrava
Mit: Kokosovo ulje je zdravo za kuhanje
Kokosovo ulje izuzetno je puno zasićenih masti, ima ih čak 50 posto više nego maslac. No unatoč tome što je poznato da zasićene masnoće podižu razinu kolesterola, zagovornici vjeruju da su neke zasićene masti u kokosovom ulju (zvane trigliceridi srednjeg lanca) manje štetne i mogu zapravo
(Foto: Pixabay)
Dokazano je da kokosovo ulje podiže razinu kolesterola, dobrog i lošeg, više od ostalih biljnih ulja poput maslinovog. Istina je da trigliceridi srednjeg lanca čine samo malu količinu masnih kiselina u kokosovom ulju. S druge strane još uvijek nije napravljeno dovoljno istraživanja kao u slučaju drugih vrsta ulja.