OPREZNO S MASTIMA /

Neka ulja za kuhanje koja svi koristimo povezana su s rakom: Evo sadrže li toksine

Image
Foto: Profimedia

Liječnici su upozorili da konzumacija velikih količina ulja iz sjemenki može povećati rizik od raka crijeva

13.12.2024.
14:45
Profimedia
VOYO logo

Neka ulja koja se koriste za kuhanje mogla bi uzrokovati porast dijagnoze raka crijeva kod mladih ljudi, pokazala je nova studija.

Rani početak raka crijeva kod osoba u dobi od 25 do 49 godina globalno je u porastu, no Engleska je među zemljama s najvećim porastom, s prosječnim povećanjem od 3,6 posto svake godine. Brojne studije traže razlog zašto sve više mlađih ljudi obolijeva od raka crijeva. Stručnjaci vjeruju da loša prehrana, više ultraprerađene hrane, pretilost i nedostatak tjelovježbe igraju ključnu ulogu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Studija, objavljena u časopisu Lancet Oncology, otkrila je da su stope raka crijeva kod mladih ljudi porasle u 27 od 50 zemalja koje su proučavane tijekom desetljeća do 2017. godine. Istraživači iz Američkog društva za borbu protiv raka, koji su predvodili studiju, rekli su da porast u ranom početku raka više nije ograničen na zapadne zemlje s visokim dohotkom, već je sada "globalni fenomen".

Image
PODVALJUJU SVAŠTA /

Piše 'maslinovo', a unutra... Evo kako provjeriti je li ulje koje ste kupili - lažno

Image
PODVALJUJU SVAŠTA /

Piše 'maslinovo', a unutra... Evo kako provjeriti je li ulje koje ste kupili - lažno

Porast raka debelog crijeva bio je ograničen na mlađu dobnu skupinu (od 25 do 49 godina) u 14 zapadnih zemalja, prvenstveno s visokim dohotkom (Australija, Kanada, Francuska, Njemačka, Irska, Novi Zeland, Norveška, Slovenija, Engleska, Škotska i SAD), te također u Argentini, Izraelu i Portoriku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Utvrđeno je da mlade žene imaju brže povećanje ranih stopa raka crijeva nego muškarci ako žive u Engleskoj, Norveškoj, Australiji, Turskoj, Kostariki i Škotskoj, javlja Daily Star.

U novoj studiji objavljenoj ovaj tjedan, liječnici su upozorili da konzumacija velikih količina ulja iz sjemenki kao što su suncokret, sjemenke grožđa, uljane repice i kukuruza može povećati rizik od raka crijeva. Studija je analizirala 80 pacijenata s rakom debelog crijeva i otkrila da imaju visoke razine bioaktivnih lipida koji nastaju razgradnjom ulja sjemenki.

Procesi rafiniranja mogu utjecati na kemijske spojeve ulja

Ulja sjemenki sadrže omega-6 i višestruko nezasićene masne kiseline, dok maslinovo ulje i ulje avokada imaju dobre masti poput omega-3. Iako glavne američke organizacije za borbu protiv raka kažu da nema dokaza da umjerena konzumacija ulja iz sjemenki tome pridonosi, pojačano je istraživanje upala u tijelu i stanja poput dijabetesa i bolesti srca.

Studija objavljena u medicinskom časopisu Gut promatrala je 81 uzorak tumora kod ljudi u dobi od 30 do 85 godina i otkrila da su oni imali značajno više razine lipida uzrokovanih uljima sjemenki nego zdravije masti u kanceroznim tumorima. To sugerira da se spojevi u uljima apsorbiraju u tijelo i u rak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Profimedia

Dr. sc Raysa El Zein, stručnjakinja za prehranu i demenciju te predavačica na Sveučilištu Westminster, rekla je za The Conversation: "Ulja sjemenki uključuju ulja suncokreta, uljane repice, kukuruza i sjemenki grožđa. Visoka temperatura, kemijska otapala i ekstremni tlak koriste se za ekstrakciju ulja iz sjemenki biljaka. Ona su zatim dodatno rafinirana kako bi se stabilizirala".

"Ovi procesi rafiniranja mogu utjecati na kemijske spojeve ulja te smanjiti količinu zdravih antioksidansa, polifenola i fosfolipida. Međutim, ovaj proces daje ulju dulji vijek trajanja i stabilizira ga tako da ne izgori na visokim temperaturama", objasnila je stručnjakinja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mnogi utjecajni ljudi na društvenim mrežama tvrde da ulja od sjemenki sadrže toksine. Ali većina tih spojeva, kao što su zagađivači i teški metali, uklanjaju se tijekom rafiniranja. Količina koja je ostala premala je da bi ljudima nanijela bilo kakvu štetu", dodala je.

Formula ulja koja djeluje protuupalno

"Glavni problem s ovim uljima je taj što ih neki restorani brze hrane ponovno koriste kako bi smanjili troškove. Nakon ponovne upotrebe i ponovnog zagrijavanja, transmasti, koje povećavaju 'loš kolesterol' i smanjuju 'dobar kolesterol', mogu se stvoriti u ulju. Međutim, većina zdravstveni i sigurnosni propisi zabranjuju ponovnu upotrebu ulja u prehrambenim objektima", rekla je El Zein.

"Većina ulja iz sjemenki bogati su izvori omega-6 masnih kiselina koje mogu povećati rizik od upale u cijelom tijelu. Upala je povezana s mnogim kroničnim bolestima, uključujući bolesti srca i dijabetes. Studije pokazuju da unos omega-6 treba ograničiti i ublažiti konzumiranjem omega-3 masnih kiselina, koje djeluju protuupalno", otkrila je stručnjakinja.

Image
Foto: Pixabay

"Zdrava bi prehrana idealno trebala imati omjer omega-6 i omega-3 od četiri prema jedan (4:1). Dijeta s omega-3 može pomoći u kontroli štete od prekomjerne konzumacije omega-6 iz ulja sjemenki. Međutim, različiti Omjeri omega-6 i omega-3 masnih kiselina mogu pomoći u smanjenju rizika od određenih kroničnih bolesti. Na primjer, omjer od 5:1 može biti koristan za osobe s astmom. Pokazalo se da omjeri od 2:1 do 3:1 smanjuju upalu kod ljudi s reumatoidnim artritisom."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Raysa je još rekla: "Sve dok ljudi konzumiraju dovoljno omega-3, konzumacija omega-6 ne bi trebala uzrokovati upalu. Zapravo, njihov kombinirani unos bi smanjio rizik od nekoliko kroničnih bolesti, kao što su bolesti srca i dijabetes".

Unos masti treba biti umjeren

"Iako ulja iz sjemenki nisu toksična, unos masti treba biti umjeren u svakoj prehrani kako bi se održalo dobro zdravlje. Unos masti je bitan jer pomaže u apsorpciji vitamina topivih u mastima (vitamini A, D, E i K), manjak vitamina može imati strašne posljedice za vaše zdravlje."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prehrana s uljem iz sjemenki neće uzrokovati loše zdravlje. Ulja sjemenki, također, ne uzrokuju pretilost, kao što neki ljudi tvrde. Pretilost je povezana s više čimbenika izvan vrste ulja koje se konzumira. Postoji jača povezanost između pretilosti i količine, a ne vrste potrošenog ulja", istaknula je.

"Glavni problem s uljima iz sjemenki je taj što se uglavnom nalaze u visoko prerađenoj hrani i brzoj hrani. Smanjenje unosa ultra-prerađene hrane, bez obzira na to je li napravljeno s uljima iz sjemenki ili ne, imalo bi više zdravstvenih koristi od jednostavnog smanjenja unosa ulja iz sjemenki. Mnoge od ovih namirnica sadrže više rafiniranog šećera, transmasti i soli, što čini više štete zdravlju od ulja sjemenki", rekla je stručnjakinja.

"Dokazi pokazuju da su ulja iz sjemenki zdravija alternativa životinjskim mastima. Desetljeća dokaza pokazuju jasnu vezu između zamjene životinjske masti biljnim uljima sa smanjenim rizikom od srčanih bolesti", dodala je.

"Za ljude koji kuhaju kod kuće, malo ulja, bilo onog iz sjemenki ili plodova, neće naškoditi vašem zdravlju. Korištena u umjerenim količinama i kao dio raznolike prehrane temeljene na cjelovitim namirnicama, ulja iz sjemenki mogu biti vrijedan dodatak zdravom načinu života, kao i kod svake hrane, umjerenost je ključna", otkrila je stručnjakinja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Bilo slatko ili slano, ako su unutra čarobne pistacije - Cijena nije bitna!

antonia bilic
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo